KOMPOT Z AGRESTU I TRUSKAWEK NA ZIMĘ

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Do tej pory to moja mama zamykała lato w słoikach. W tym roku ja przejęłam pałęczkę i mimo, że to nic specjalnie trudnego, postanowiłam wrzucić swój sposób dla początkujących.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (8 słoików 1-litrowych):
    4 litry wody
    1 kg cukru
    2 kg truskawek
    1 i 1/2 kg agrestu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kompot

Kompot z agrestu i truskawek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy syrop z wody i cukru.
    Słoiki i zakrętki myjemy dokładnie i przepłukujemy wrzątkiem. Wypełniamy je owocami (wymytymi i oczyszczonymi z szypułek) do wysokości 2 cm od krawędzi. Owoce zalewamy gorącym syropem po brzegi. Słoiki zakręcamy.
    Kompoty ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół, 130*C).
    Pasteryzujemy przetwory 30 minut.
    Po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania.
    Jesienią, czy zimą, gdy będziemy podawali kompot do obiadu, to trzeba dodać do niego 1/2 litra gorącej wody (na każdy litrowy kompot).

Porady

Jeśli chodzi o proporcję wody do cukru (syrop cukrowy), to na 1 litr wody przypada 250 g cukru. Ilość zużytego syropu zależy od upakowania owoców. Jeśli zostanie można go wykorzystać podczas przygotowywania świeżego kompotu do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować