• 20 min
  • Dla 10 osób

Chrupiące, delikatne w smaku ciasteczka. Gotowe bezy można zjadać od razu w formie niezmienionej lub zamienić je w przepyszny deser.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 białka
    szczypta soli
    150 g drobnego cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bezy

Beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beziki 1. Białka umieszczamy w misce i razem z solą ubijamy je mikserem na sztywną pianę (na średnich obrotach miksera). Następnie dodajemy partiami cukier (łyżka po łyżce), cały czas bezę ubijając (zwiększamy moc miksera).
  • beziki 2. Nakładamy całkowicie sztywną pianę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskamy małe porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy między ciasteczkami nieduże odstępy - troszkę jeszcze urosną.
    Pieczemy beziki około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 100*C. Następnie studzimy je 40-50 minut w zgaszonym piekarniku (przy zamkniętych drzwiczkach).

Porady

Na jedno białko przypada 50 g drobnego cukru. Na dużej blaszce z piekarnika zmieszczą się beziki z 3 białek i 150 g cukru. Dodaję zawsze zwykły cukier biały, a nie cukier puder (piana z cukrem pudrem jest bardziej płynna, mniej puszysta, a beziki po upieczeniu często są ciągnące w środku).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować