Ciasto czekoladowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy krem z dyni.
Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek. Miąższ kroimy w kostkę.
W rondelku/garnku o grubym dnie zagotowujemy 1/2 szklanki wody z 1 łyżką cukru. Dodajemy miąższ z dyni, mieszamy i naczynie przykrywamy pokrywką. Po około 5 minutach usuwamy pokrywkę. Dynię co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby nie przywarła do dna. Gotujemy ją do czasu, aż zmięknie, a woda prawie całkowicie odparuje. Rozcieramy dynię na gładki krem za pomocą blendera i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Przygotowujemy ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mąkę pszenną. Miksujemy całość na najwolniejszych obrotach. Dodajemy do ciasta krem z dyni (łyżka po łyżce) i dalej miksujemy. Ciasto przenosimy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy je 40 minut w 170*C.
Komentarze