Nalewka bożonarodzeniowa

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Gotowa nalewka wygląda i pachnie bajecznie. Cudownie sprawdzi się jako prezent dla bliskich (przygotowuję ją z podwójnej porcji - jeden słoik dla znajomych, drugi dla mojej rodziny). Trunek, aby przejść smakiem suszonych owoców, musi "leżakować" minimum 5-6 tygodni (wiadomo, im dłużej, tym lepiej!).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (1 słoik o pojemności 2 litrów)

    100 g (około 8 sztuk) suszonych moreli
    100 g (około 8 sztuk) suszonych fig
    100 g suszonych daktyli
    50 g rodzynek
    200 g suszonej żurawiny
    50 g orzechów laskowych
    50 g orzechów włoskich
    50 g orzechów nerkowca
    50 g migdałów
    1/2 pomarańczy
    1/2 cytryny
    1 laska cynamonu
    4 goździki
    8 ziaren kardamonu
    cukier
    200 g cukru
    250 ml wody

    dodatkowo
    500 ml spirytusu 95%
    +/- 250 ml wódki
    250 ml rumu
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka bożonarodzeniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyszorowane cytrusy kroimy w plasterki. Migdały blanszujemy. Suszonych owoców nie kroimy, gdyż nalewka bardzo szybko od nich mętnieje.
    W garnku podgrzewamy delikatnie cukier z wodą. Mieszamy całość do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy naczynie z ognia i studzimy syrop.
    W dużym słoju układamy bakalie - słoik wypełniamy nimi do połowy. Dodajemy cynamon, goździki i kardamon. Całość zalewamy alkoholem i syropem cukrowym. Nalewkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 tygodni. Jeśli po 2-3 dniach zauważycie (zauważycie na 100%), że bakalie "wypiły" część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką. Po około 2 tygodniach wymieniamy plastry cytrusów na świeże.
    Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Nalewkę możemy od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.

Porady

Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Rum Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować