REKLAMA

Kłosy z miodem, makiem i karmelizowanymi orzechami

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 116 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Przepyszne, kruche rogaliki z makiem i orzechami. Umiarkowanie słodkie. Oprószone czarnym cukrem (choć można wykorzystać zwykły).

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min

Składniki:

  • ciasto krucho-drożdżowe:
    600 g mąki pszennej tortowej
    12 g drożdży świeżych
    250 ml mleka zimnego
    3 żółtka
    1 całe jajko
    1 łyżka cukru
    200 g masła

    karmelizowane orzechy:
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 szklanki orzechów laskowych
    2 łyżki miodu spadziowego
    2 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki kardamonu
    ziarna z 1 laski wanilii

    mak:
    2 szklanki maku niebieskiego
    1 białko
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru

    dodatkowo (do posmarowania):
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    3 łyżki cukru białego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Zarabiamy ciasto.
    W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę tortową, rozkruszone drożdże, zimne mleko. Żółtka i jajko mieszamy z cukrem. Dodajemy do miski z ciastem. Od razu dodajemy masło. Energicznie zagniatamy ciasto. Gęstość regulujemy mlekiem (zbyt gęste) lub mąką (gdy za rzadkie). Gotowe ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Gdy się ruszy, przenosimy je na stolnicę oprószoną mąką.
    Przygotowujemy orzechy w karmelu i miodzie.
    Na suchą patelnię wrzucamy orzechy, cukier i przyprawy. Gdy cukier zacznie się karmelizować (zrobi się lekko brązowy) ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy miód. Mieszamy i odstawiamy całość do przestudzenia i zastygnięcia.
    Przygotowujemy mak.
    Mak przepłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy go gorącą wodą (tyle, by było jej o 1 cm więcej od maku) . Gotujemy mak na niewielkim ogniu około 10 minut, co jakiś czas go mieszając.
    Następnie przelewamy go przez sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
    Mielimy mak (tarcza o bardzo drobnych oczkach) razem z orzechami. Dodajemy cukier (jeśli to konieczne). Do gotowej masy dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła i jedno ubite białko. Delikatnie łączymy składniki.
  • Zwijanie 2. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Tniemy je na niewielkie kwadraty. Każdy nacinamy z dwóch stron (sposób pokazują zdjęcia), uważając by nie przeciąć brzegów.
  • Zwijanie 3. Na środku ciasta układamy łyżkę nadzienia.
  • Zwijanie 4. Zawijamy kłosy, smarujemy je żółtkiem z mlekiem i oprószamy cukrem. Pieczemy ciastka w piekarniku nagrzanym do 170*C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kowwioleta kowwioleta

szarlotka z miodem i orzechami

Gdy sezon na polskie jabłka - pozycja obowiązkowa wśród jesiennych ciast!

kategoria: szarlotka Desery opublikowany: 31.10.2014 | wyświetlono: 2415 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE