PIECZEŃ NA KANAPKI

3.83 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Doprawiam takie mięso do smaku, dodaję swoje ulubione przyprawy i inne dodatki. Wiem co jem i mam nad tym pełną kontrolę. Od dzieciństwa bardzo lubię tę pieczeń. Moja mama przygotowywała ją zawsze, gdy ją o nią poprosiłam. Idealny dodatek do chrupiącego, świeżego pieczywa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    500 g boczku surowego
    2 jajka
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżka Vegeta Natur
    1 płaska łyżka papryki słodkiej
    1 pełna łyżeczka majeranku
    1 pełna łyżeczka pieprzu
    1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki papryki chili
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

3.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Pieczeń na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń 1. Mięso mielimy (tarcza o średnich oczkach). Łączymy je z przyprawami, jajkami i wodą. Zarabiamy masę ręką. Do form aluminiowych wykładamy całe mięso (tych form nie trzeba natłuszczać). Wyrównujemy jego powierzchnię. Pieczemy pieczeń 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C (grzanie góra/dół). Najlepsza jest następnego dnia, gdy nieco stężeje w lodówce.

Porady

Piekę tę pieczeń w aluminiowych foremkach-keksówkach (takich form nie trzeba natłuszczać) . Z podanej ilości powstaną dwie pieczenie (ja jedną albo zamrażam albo zabieram jako prezent, gdy idę na jakąś rodzinną imprezę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Łopatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować