ORIENTALNA ZUPA NA BULIONIE KACZYM Z PULPECIKAMI

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nadchodzi jesień, a wraz z nią chłodne, deszczowe popołudnia. Tę zupę polecam jako rozgrzewający dodatek w menu. Bardzo aromatyczny bulion z dodatkiem korzennych przypraw, soczyste pulpeciki i inne, azjatyckie dodatki. Wyszło pysznie!

avatar
  • 6 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BULION
porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, 2 skrzydełka)
1 udko z kaczki
2 liście laurowe
1 gwiazdka anyżu
1 szczypta kardamonu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka całych ziaren czarnego pieprzu
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 cm kawałek imbiru
kawałek pora (zielona część)
kawałek liścia kapusty
kilka gałązek natki kolendry
sól do smaku

DODATKOWO
kilka grzybków mun
garść groszku cukrowego
1 papryczka chili

PULPECIKI
2 piersi kacze
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 papryczka chili
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 jajko

DODATKOWO
makaron wstążki Lubella Jajeczna 5 jaj

Sposób przygotowania przepisu:

ORIENTALNA ZUPA NA BULIONIE KACZYM Z PULPECIKAMI

  • Formujemy pulpeciki.1. Przygotowujemy pulpeciki z kaczki.
    Piersi kaczki płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Nacinamy skórkę w kilku miejscach w kratkę. Z sosu sojowego, kolendry, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i posiekanej papryczki chili robimy marynatę. Obtaczamy w niej piersi.
    Kaczkę pieczemy w piekarniku 30 minut w 190*C (grzanie góra-dół). Wystudzone mięso mielimy. Mieszamy je z jajkiem. Formujemy pulpeciki.
  • ORIENTALNA ZUPA NA BULIONIE KACZYM Z PULPECIKAMI2. Gotujemy bulion.
    Mięso płuczemy. Wkładamy czyste kawałki do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby mięso było nią przykryte. Dorzucamy ziarenka pieprzu, listki laurowe, gwiazdkę anyżu, kardamon oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godziny.
    Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem.
    Pozostałe warzywa myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je (prócz kolendry i kapusty) do garnka z mięsem, zmniejszamy ogień i gotujemy bulion 40 minut. Pod koniec dodajemy kolendrę oraz kapustę włoską. Najlepiej jeśli zostawimy warzywa w bulionie, aż do jego wystudzenia. Następnie przecedzamy go na drobnym sicie - musi być klarowny i jednolity.
  • 3. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie kroimy je w paski.
    Chili kroimy w plasterki.
    Bulion ponownie zagotowujemy.
    Dodajemy do niego grzyby mun, chili i groszek cukrowy. Gotujemy całość 10-15 minut.
    Gotowe pulpeciki wrzucamy do gotującego się rosołu. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
    Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

    Zupę serwujemy z pulpecikami i makaronem. Możemy ją dodatkowo oprószyć prażonym sezamem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupakaczkaprzyprawy korzenneobiadchilikuchnie światadomowe chwile z lubellakuchnia azjatycja

Komentarze

Podobne przepisy

Krem z cukinii

Dodane przez: slodkoipieprznie

Orientalna zupa krem z cukinii

Zaskakująca w smaku z nutką orientu....

Orientalna zupa z ryżem

Dodane przez: aga3103

Orientalna zupa z ryżem

Lekka, rozgrzewająca zupa z nutką...

Orientalna zupa z kurczakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Orientalna zupa z kurczakiem

Zupa jest bardzo smaczna :)

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

Dodane przez: magdzia44448

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

Pyszna domowa zupa z pulpecikami....

Kapuśniak na bulionie z jelenia

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak na bulionie z jelenia

Ja tu modzę jak wykorzystać "mojego"...

Warmińska zupa z pulpecikami

Dodane przez: czarrna

Warmińska zupa z pulpecikami

Zupa grzybowa z mięsnymi pulpetami...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.