PĄCZKI PRZEPLATANE W LUKRZE

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Brak nadzienia wynagradza przepyszny, kwaśny lukier z sokiem cytrynowym i własnoręcznie usmażona skórka cytrusowa. Gwarantuję, że takiego pysznego pączka nie kupicie nawet w najlepszej cukierni.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 25 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 szklanka letniej wody
    500 g mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    100 g rozpuszczonego masła
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki przeplatane w lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarabiamy ciasto.
    Drożdże rozcieramy z cukrem, a gdy się rozpuszczą dolewamy do nich letnią wodę.
    Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy do niej jajko, masło, spirytus i aktywny rozczyn. Zarabiamy gładkie, jednolite i błyszczące ciasto (trwa to około 15 minut). Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Po około 40 minutach wykładamy ciasto na stolnicę. Lekko oprószamy je mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Ciasto tniemy w paski, każdy o szerokości około 1 cm i długości 12-15 cm. Zaplatamy po 2 paski razem, mocno sklejając końce. Gotowe pączki odstawiamy na 15 minut, by lekko się napuszyły (znacznie zwiększą swoją objętość podczas smażenia).
    Smażymy pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron (jak zawsze temperaturę tłuszczu utrzymujemy na poziomie 170-175*C). Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gotowe dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczowo-cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować