TORCIK Z ORZECHAMI I BRZOSKWINIAMI

  • wyświetlono: 386 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto, które pobiło wszystkie świąteczne wypieki. Kawałeczki tego tortu znikały z talerzyków błyskawicznie. Smakował szczególnie dzieciakom (zasługa owoców zanurzonych w galaretce). Ja lubię, gdy torcik jest mocno schłodzony - masy rozpływają się dopiero w buzi, a smak uwalniany jest stopniowo.

avatar

Składniki

biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

do kremów
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g orzechów włoskich

poncz
1/4 szklanki likieru mandarynkowego (innego cytrusowego)
1 łyżka cukru
6 łyżek gorącej wody

ponadto
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK Z ORZECHAMI I BRZOSKWINIAMI

  • image-1jr87hh1. Pieczemy biszkopt.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Masę ubijamy dość długo- musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę pszenną. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia (tortownicę okrągłą o średnicy 28 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy biszkopta w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut.
    Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Rozpuszczamy galaretki.
    Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Odstawiamy je w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • 3. Przygotowujemy poncz.
    Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszankę studzimy. Dodajemy do niej likier mandarynkowy.
  • 4. Przygotowujemy bazową masę budyniową.
    Dwie szklanki mleka zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń (zdecydowanie polecam wykorzystanie miksera) z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Mieszankę wlewamy do rondelka z mlekiem. Gotujemy około 3-4 minuty jak zwykły budyń. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy całkowicie zimny budyń. Puszystą masę rozdzielamy na dwie równe części.
    Do jednej części nic nie dodajemy, a do drugiej wlewamy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladę (przestudzoną!) i wsypujemy posiekane dość drobno orzechy włoskie. Część każdego kremu (po 5-6 łyżek) odkładamy do dekoracji.
  • 5. Składamy ciasto.
    Na pierwszym blacie z jasnego biszkopta (obficie nasączonym ponczem) rozsmarowujemy jasną masę budyniową. Wykładamy połówki brzoskwiń (owoce powinny ściśle do siebie przylegać). Owoce zalewamy na wpół stężałą galaretką wiśniową. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki, by zastygło całkowicie. Następnie rozsmarowujemy masę ciemną (najlepiej przełożyć ją do rękawa cukierniczego - nie naruszymy struktury galaretki). Całość przykrywamy drugim biszkoptem jasnym (nasączonym ponczem). Ciasto dekorujemy wedle uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylatortbiszkopturodzinyorzechybrzoskwinieSylwesterambasadorbiszkopt idealny

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami

Delikatny i kremowy torcik z dodatkiem...

torcik

Dodane przez: rozaroza

Bakaliowy torcik z brzoskwiniami

Mocno bakaliowe placki z masą budyniowo-brzoskwiniową,...

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

Pyszne, lekkie, kremowe ciasto...

sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: Maggie79

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Jak mam ochotę na coś słodkiego...

image-0c5enr7

Dodane przez: Kasia_S

Deser z chia i brzoskwiniami

bardzo zdrowy i smaczny deser

image-0hivs6o

Dodane przez: Magster

TORCIK Z BRZOSKWINIAMI NA ZIMNO

Torcik bez pieczenia o smaku brzoskwiń...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE