TORCIK Z ORZECHAMI I BRZOSKWINIAMI

0 (0 ocen)

Ciasto, które pobiło wszystkie świąteczne wypieki. Kawałeczki tego tortu znikały z talerzyków błyskawicznie. Smakował szczególnie dzieciakom (zasługa owoców zanurzonych w galaretce). Ja lubię, gdy torcik jest mocno schłodzony - masy rozpływają się dopiero w buzi, a smak uwalniany jest stopniowo.

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa budyniowa
    3 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    do kremów
    200 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    200 g orzechów włoskich

    poncz
    1/4 szklanki likieru mandarynkowego (innego cytrusowego)
    1 łyżka cukru
    6 łyżek gorącej wody

    ponadto
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik z orzechami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jr87hh 1. Pieczemy biszkopt.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Masę ubijamy dość długo- musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę pszenną. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia (tortownicę okrągłą o średnicy 28 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy biszkopta w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut.
    Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Rozpuszczamy galaretki.
    Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Odstawiamy je w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • 3. Przygotowujemy poncz.
    Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszankę studzimy. Dodajemy do niej likier mandarynkowy.
  • 4. Przygotowujemy bazową masę budyniową.
    Dwie szklanki mleka zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń (zdecydowanie polecam wykorzystanie miksera) z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Mieszankę wlewamy do rondelka z mlekiem. Gotujemy około 3-4 minuty jak zwykły budyń. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy całkowicie zimny budyń. Puszystą masę rozdzielamy na dwie równe części.
    Do jednej części nic nie dodajemy, a do drugiej wlewamy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladę (przestudzoną!) i wsypujemy posiekane dość drobno orzechy włoskie. Część każdego kremu (po 5-6 łyżek) odkładamy do dekoracji.
  • 5. Składamy ciasto.
    Na pierwszym blacie z jasnego biszkopta (obficie nasączonym ponczem) rozsmarowujemy jasną masę budyniową. Wykładamy połówki brzoskwiń (owoce powinny ściśle do siebie przylegać). Owoce zalewamy na wpół stężałą galaretką wiśniową. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki, by zastygło całkowicie. Następnie rozsmarowujemy masę ciemną (najlepiej przełożyć ją do rękawa cukierniczego - nie naruszymy struktury galaretki). Całość przykrywamy drugim biszkoptem jasnym (nasączonym ponczem). Ciasto dekorujemy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować