PIERNIKI NA OPŁATKU (Z MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ)

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pachnące przyprawami korzennymi, puszyste pierniczki z posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową. Można je przełożyć powidłami śliwkowymi, wtedy są jeszcze wilgotniejsze. Piekłam je na opłatkach, dzięki czemu nie przywierały do blaszki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
    1 i 1/2 łyżki kakao
    200 g miodu
    2 łyżki przyprawy do piernika
    125 g masła
    100 ml śmietany 18%
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 żółtka
    3 białka
    skórka z 3 pomarańczy
    3 łyżki migdałów blanszowanych
    1/2 szklanki cukru
    powidła
    rzadki lukier cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniki na opłatku (z migdałami i skórką pomarańczową) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
    Przygotowujemy skórkę pomarańczową.
    Pomarańcze myjemy dokładnie i przelewamy wrzątkiem. Skórkę pomarańczową (bez albedo) ściągamy z owoców i kroimy w kostkę. Przekładamy kawałki do rondelka, zalewamy 2 łyżkami wody i zasypujemy 2 łyżki cukru. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Woda musi do końca odparować. Naczynie ściągamy z ognia. Studzimy skórki.
  • 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z kakao.
    Miód przelewamy do rondelka. Przyprawę do piernika dodajemy do miodu i całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Pod sam koniec, gdy już składniki się połączą, dodajemy masło. Gdy powstanie nam jednorodna masa chłodzimy ją.
    W śmietanie rozpuszczamy sodę - odstawiamy mieszaninę na chwilkę, żeby śmietana zwiększyła swoją objętość.
    Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy całość.
    Migdały blanszowane siekamy drobno.
  • 3. Wszystkie składniki łączymy w misie z kakao i mąką, delikatnie mieszając. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie dlatego odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.
    Następnego dnia przystępujemy do pieczenia.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Podsypujemy je dość solidnie mąką, żeby nie przywarło do blatu.
    Wykrawamy ciasteczka za pomocą szklanki.
  • 4. Wycinamy spody z opłatków (o średnicy o 1 cm większej od średnicy ciastek). Spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik smarujemy wodą (żeby przykleił się do opłatka) i układamy go na opłatku. Na środku placków układamy po łyżeczce powideł. Przykrywamy je kolejnym okrągłym ciasteczkiem. Dokładnie sklejamy brzegi. Pieczemy ciastka około 10 minut w 180*C.
    Dekorujemy je kwaśnym lukrem.

Porady

Lukier cytrynowy: 3 łyżki gorącej wody sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru Cukier puder przesiewamy i ucieramy razem z wodą i/lub sokiem z cytryny- najlepiej w moździerzu. Lukier powinien być gładki, bez grudek (cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną (!!!) wody/soku z cytryny (jeśli za gęsty). Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki i dość szybko zastygać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Migdały Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować