mp
Moim ukochanym deserem świątecznym jest właśnie ten piernik. Nie wiem, czy jest ciasto bardziej magiczne. Mnie zawsze zadziwia fakt, że surowe ciasto dojrzewa miesiąc i z dnia na dzień pachnie i smakuje coraz lepiej. Pierniki nie lubią pośpiechu. Podobno staropolskie piernikowe zaczyny leżakowały i dojrzewały latami, a później były przekazywane pannom jako posag (były niezwykle cenne). Także warto pomyśleć o zarobieniu go już teraz.
4.67 (3 ocen)
Porady
1) Z podanego przepisu upieczecie jeden duży piernik (blaszka o wymiarach 35 cm x 30 cm) lub 3 małe pierniki (11 cm x 30 cm - jeden widoczny na zdjęciu). 2) Za każdym razem, gdy podaję Wam przepis na piernik zachęcam do samodzielnego przygotowania przyprawy piernikowej. To podstawa dobrego, aromatycznego ciasta. Przyprawy mielimy w młynku do kawy na miałki proszek. Składniki: 5 całych gwiazdek anyżu; 1 łyżeczka goździków; 1 łyżeczka ziaren kardamonu; 1 łyżeczka ziela angielskiego; 5 kawałków kory cynamonowej (o długości 6-7 cm); ziarna z 1 laski wanilii; 1 cała gałka muszkatołowa; 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Komentarze