PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

4.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Moim ukochanym deserem świątecznym jest właśnie ten piernik. Nie wiem, czy jest ciasto bardziej magiczne. Mnie zawsze zadziwia fakt, że surowe ciasto dojrzewa miesiąc i z dnia na dzień pachnie i smakuje coraz lepiej. Pierniki nie lubią pośpiechu. Podobno staropolskie piernikowe zaczyny leżakowały i dojrzewały latami, a później były przekazywane pannom jako posag (były niezwykle cenne). Także warto pomyśleć o zarobieniu go już teraz.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg miodu spadziowego lub wielokwiatowego
    1 i 1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 całe jajka
    2 żółtka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki przyprawy do piernika
    100 g orzechów włoskich

    ponadto:
    2 słoiczki powideł śliwkowych
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    posiekane orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik staropolski dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarabiamy minimum 30 dni przed planowanym pieczeniem.
    Miód, cukier i masło podgrzewamy w dużym garnku. Ściągamy naczynie z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
    W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuszczamy sodę oczyszczoną i sól.
    Orzechy włoskie siekamy drobno.
    Do letniej masy z miodu, masła i cukru dodajemy przesianą mąkę. Dokładamy jajka i żółtka, sodę z mlekiem i solą, przyprawę oraz orzechy. Zarabiamy ciasto ręką.
    Garnek owijamy suchą i czystą ściereczką. Obwiązujemy ją sznurkiem, bądź gumką i odstawiamy ciasto w chłodne, ciemne miejsce na minimum 30 dni.
  • 2. Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy (podsypujemy ciasto obficie mąką, żeby nie przywierało do wałka i stolnicy) na placek wielkości blaszki do pieczenia (u mnie 35 cm x 30 cm). Pieczemy 3 placki osobno (na złoto). Gotowe spody przekładamy powidłami śliwkowymi.
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie przestając mieszać dodajemy mleko i masło. Polewa musi być jednolita i błyszcząca. Polewamy nią piernik. Wierzch dekorujemy orzechami.

Porady

1) Z podanego przepisu upieczecie jeden duży piernik (blaszka o wymiarach 35 cm x 30 cm) lub 3 małe pierniki (11 cm x 30 cm - jeden widoczny na zdjęciu). 2) Za każdym razem, gdy podaję Wam przepis na piernik zachęcam do samodzielnego przygotowania przyprawy piernikowej. To podstawa dobrego, aromatycznego ciasta. Przyprawy mielimy w młynku do kawy na miałki proszek. Składniki: 5 całych gwiazdek anyżu; 1 łyżeczka goździków; 1 łyżeczka ziaren kardamonu; 1 łyżeczka ziela angielskiego; 5 kawałków kory cynamonowej (o długości 6-7 cm); ziarna z 1 laski wanilii; 1 cała gałka muszkatołowa; 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawy korzenne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować