Orzechowiec z powidłami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokątne placki o wymiarach naszej blaszki (u mnie 38 cm x 25cm).
2.Przygotowujemy orzechy.
Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem w rondelku (na małym ogniu). Dodajemy posiekane orzechy. Całość studzimy, a następnie rozsmarowujemy na jednym z placków.
Pieczemy placki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C (funkcja góra-dół).
3.Przygotowujemy krem.
Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu kilka minut, często mieszając, żeby kasza się nie przypaliła. Studzimy ją. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy kaszę.
4.Składamy ciasto.
Pierwszy placek smarujemy powidłami. Następnie wykładamy krem, kolejny placek, kajmak i ostatni płat z orzechami.
Komentarze