PIERNIKOWA KRAJANKA

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo aromatyczna i pieprzna kostka piernikowa. Kawałeczki ciasta można pokryć lukrową glazurą lub oprószyć cukrem pudrem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
    1 szklanka miodu np. spadziowego
    150 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    2 łyżki przyprawy do piernika
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo na glazurę:
    300 g cukru kryształu
    ½ szklanki wody
    sok z 2 cytryn / aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Piernikowa krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
    Do rondla przekładamy miód, przyprawę piernikową, masło i cukier. Podgrzewamy całość do czasu, aż cukier i masło się rozpuszczą. Pozostałe suche składniki przesiewamy do większej miski. Mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i wlewamy mieszaninę miodu, cukru, masła. Składniki miksujemy mikserem z końcówka haka lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce. Piernik pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy ciasto w romby.
  • 2. Przygotowujemy glazurę.
    Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Rondel stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż syrop będzie spływał z łyżki cieniutką nicią. Ściągamy rondel z palnika i dodajemy sok z cytryny (lub aromat migdałowy), mieszamy. Kostki zanurzamy w przestudzonym lukrze.
    Gotowe ciastka zostawiamy na noc na kratce, aby nadmiar glazury spłynął. Na powierzchni ciastek lukier stworzy cukrową skorupkę.
    Ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Za każdym razem, gdy podaję Wam przepis na piernik zachęcam do samodzielnego przygotowania przyprawy piernikowej. To podstawa dobrego, aromatycznego ciasta. Przyprawy mielimy w młynku do kawy na miałki proszek. Składniki: 5 całych gwiazdek anyżu; 1 łyżeczka goździków; 1 łyżeczka ziaren kardamonu; 1 łyżeczka ziela angielskiego; 5 kawałków kory cynamonowej (o długości 6-7 cm); ziarna z 1 laski wanilii; 1 cała gałka muszkatołowa; 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować