PASZTET Z GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kremowy i aromatyczny pasztet z borowikami. Bardzo dobrze rozsmarowuje się na kanapce (dzięki potrójnemu mieleniu). Jest przepyszny.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 kg boczku surowego
    1/2 kg wątróbki drobiowej
    1 szklanka mleka
    3 cebule
    5 ząbków czosnku
    40 g suszonych borowików
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 korzenia selera
    1 łyżka soli
    1 łyżka Vegety Natur
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka majeranku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    6 śliwek suszonych
    4 jajka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Grzyby zalewamy zimną wodą. Moczymy je minimum 2 godziny. Pierwszą wodę odlewamy. Grzyby zalewamy ponownie i moczymy kolejną godzinę.
    Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon i żyłek. Zalewamy ją zimnym mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzamy z mleka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jedną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i wątróbkę. Smażymy całość do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Na samym końcu doprawiamy wątróbkę solą (1/2 łyżeczki) i pieprzem (1/2 łyżeczki).
  • pasztet 2. Łopatkę i boczek płuczemy. Kroimy mięso w grubą kostkę i umieszczamy w dużym garnku.
    Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy warzywa w kostkę i dodajemy do mięsa. Dokładamy grzyby wraz w wodą w której się moczyły, pokrojone w ćwiartki cebule, obrane ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Mięso zalewamy zimną wodą (wody wlewamy tylko tyle, by przykryła mięso). Gotujemy wszystko 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
  • pasztet 3. Następnie bulion zlewamy (do pasztetu potrzebujemy 1/3 szklanki, na pozostałym można ugotować zupę). Odrzucamy tylko liście laurowe, a mięso z warzywami łączymy z wątróbką. Kajzerkę moczymy w bulionie. Wszystko mielimy trzykrotnie (tarcza o średnich oczkach). Kontrolujemy smak (jeśli to konieczne dodajemy sól, pieprz i Vegetę). Wbijamy 4 jajka i wyrabiamy masę dokładnie ręką.
    Do form aluminiowych wykładamy całą masę (tych form nie trzeba natłuszczać). Jeśli lubicie pasztety ze śliwkami, to wbijamy owoce w mięso właśnie teraz (muszą być całkowicie przykryte masą). Wyrównujemy powierzchnię pasztetu.
    Formy z pasztetem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170*C.

Porady

Pasztety są najlepsze następnego dnia, gdy nieco stężeją w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Boczek Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować