BOMBOLONI ALLA CREMA - WŁOSKIE PĄCZKI

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Te włoskie, malutkie pączusie tak naprawdę tylko nieznacznie różnią się od naszych. Są bardzo puszyste w środku i chrupiące z wierzchu, otoczone kryształkami cukru i nadziane delikatnym, mocno waniliowym kremem budyniowym. Dzięki skórkom z cytryny i pomarańczy intensywnie pachną i smakują cytrusami. Tradycyjnie (dodatkowo) dekoruje się je z wierzchu budyniem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    30 g drożdży
    1 szklanka mleka
    500 g mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 żółtka
    2 jajka
    2 łyżki ekstraktu cytrynowego
    zest z 1 cytryny
    zest z 1 pomarańczy
    szczypta soli
    70 g masła

    krem waniliowy:
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    350 ml mleka
    1 laska wanilii

    ponadto:
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Bomboloni alla crema - włoskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bombolloni 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
    Drożdże rozkruszamy do miseczki, oprószamy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszaninę odstawiamy na około 15 minut do spienienia.
    W dużej misce ucieramy na puszystą pianę żółtka i jajka. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, cukier waniliowy, ekstrakt cytrynowy, zest z cytryny i pomarańczy.
  • 2. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku - musi odchodzić od łyżki drewnianej i miski. Na jego powierzchni powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wlewamy roztopione masło. Ponownie łączymy składniki, aż tłuszcz całkowicie się wkręci w ciasto. Przekładamy je następnie do miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, aby podwoiło swoją objętość (na minimum 40 minut). Po tym czasie ciasto wyrabiamy chwilę i przenosimy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę.
  • Bombolloni 3. Przygotowujemy pączki.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubości około 2 cm. Za pomocą foremki (o średnicy 5 - 6 cm) wykrawamy pączki. Gotowe nakrywamy suchą szmatką i ponownie odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce do podwojenia objętości i napuszenia (na minimum 30 minut).
    Smażymy pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze.
  • 4. Przygotowujemy krem waniliowy.
    Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i ziarnami wanilii (możemy dołożyć również wyłuskaną laskę). Dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy jak zwykle. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia, przykrywamy folią (musi dotykać powierzchni masy, co zapobiegnie tworzeniu się kożucha) i odstawiamy do wystudzenia. Chłodny krem przekładamy do rękawa cukierniczego z długą tylką do nadziewania (jeśli krem zbyt mocno zgęstnieje możemy dodać do niego 3 łyżki gorącego mleka i dokładnie całość zmiksować, tuż przed przełożeniem do rękawa). Nadziewamy pączki. Gotowe dekorujemy z wierzchu kremem waniliowym i od razu serwujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować