Boczek rolowany w papryce wędzonej

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Tym razem coś dla wielbicieli domowych wędlin. Po upieczeniu wędlinę odstawiamy razem z płynem, który się oddzieli od mięsa. W lodówce zamieni się w przepyszną galaretkę, którą można podawać na kanapce z boczkiem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku surowego
    3 łyżeczki majeranku suszonego
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
    sól morska
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Boczek rolowany w papryce wędzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek rolowany 1. Boczek (bez kości) płuczemy i osuszamy. Odcinamy skórę. Prostokątny płat mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy mięso chudszą częścią do góry i posypujemy je majerankiem (nie żałujemy ziół). Ząbki czosnku tniemy w cienkie plasterki. Rozkladamy je równomiernie na mięsie. Boczek zwijamy jak najciaśniej, a następnie oplatamy go sznurkiem.
    Tak przygotowane mięso smażymy, na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor. Nieco przestudzoną roladę obtaczamy w paryce wędzonej, a następnie przenosimy do rękawa do pieczenia (szczelnie zawiązujemy końce). Pieczemy boczek 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po wyjęciu odstawiamy go do przestudzenia. Zdejmujemy sznurek i obtaczamy mięso ponownie w paryce wędzonej. Sos zlewamy do filiżanki. Całość odstawiamy do lodówki (boczek owijamy folią, aby się nie wysuszył).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować