Tym razem coś dla wielbicieli domowych wędlin. Po upieczeniu wędlinę odstawiamy razem z płynem, który się oddzieli od mięsa. W lodówce zamieni się w przepyszną galaretkę, którą można podawać na kanapce z boczkiem.
Boczek rolowany w papryce wędzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek (bez kości) płuczemy i osuszamy. Odcinamy skórę. Prostokątny płat mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy mięso chudszą częścią do góry i posypujemy je majerankiem (nie żałujemy ziół). Ząbki czosnku tniemy w cienkie plasterki. Rozkladamy je równomiernie na mięsie. Boczek zwijamy jak najciaśniej, a następnie oplatamy go sznurkiem.
Tak przygotowane mięso smażymy, na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor. Nieco przestudzoną roladę obtaczamy w paryce wędzonej, a następnie przenosimy do rękawa do pieczenia (szczelnie zawiązujemy końce). Pieczemy boczek 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po wyjęciu odstawiamy go do przestudzenia. Zdejmujemy sznurek i obtaczamy mięso ponownie w paryce wędzonej. Sos zlewamy do filiżanki. Całość odstawiamy do lodówki (boczek owijamy folią, aby się nie wysuszył).
Komentarze