REKLAMA

Boczek rolowany w papryce wędzonej

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 28 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tym razem coś dla wielbicieli domowych wędlin. Po upieczeniu wędlinę odstawiamy razem z płynem, który się oddzieli od mięsa. W lodówce zamieni się w przepyszną galaretkę, którą można podawać na kanapce z boczkiem.

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku surowego
    3 łyżeczki majeranku suszonego
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
    sól morska
    pieprz czarny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Boczek rolowany 1. Boczek (bez kości) płuczemy i osuszamy. Odcinamy skórę. Prostokątny płat mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy mięso chudszą częścią do góry i posypujemy je majerankiem (nie żałujemy ziół). Ząbki czosnku tniemy w cienkie plasterki. Rozkladamy je równomiernie na mięsie. Boczek zwijamy jak najciaśniej, a następnie oplatamy go sznurkiem.
    Tak przygotowane mięso smażymy, na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor. Nieco przestudzoną roladę obtaczamy w paryce wędzonej, a następnie przenosimy do rękawa do pieczenia (szczelnie zawiązujemy końce). Pieczemy boczek 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po wyjęciu odstawiamy go do przestudzenia. Zdejmujemy sznurek i obtaczamy mięso ponownie w paryce wędzonej. Sos zlewamy do filiżanki. Całość odstawiamy do lodówki (boczek owijamy folią, aby się nie wysuszył).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodkamuffinka Słodkamuffinka

Pieczony boczek rolowany

Nigdy nie może zabraknąć boczku na wigilijnym i wielkanocnym stole :)

kategoria: Przystawki opublikowany: 27.04.2014 | wyświetlono: 24060 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Rolowany boczek

Idealny na kanapki, nie ma to jak swojskie wyroby.

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 23.12.2013 | wyświetlono: 1070 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE