MAŚLANE BUŁECZKI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Bardzo puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Bosko pachną masłem. W smaku neutralne, więc pasują do dodatków słonych i słodkich.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450
    250 ml wody letniej
    25 g świeżych drożdży
    50 g masła (temperatura pokojowa)
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe Kajzerka

Maślane bułeczki z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą. Dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 15 minut.
    W dużej misce mieszamy pozostałe składniki wraz z rozczynem. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem. Następnie przykrywamy misę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • bułki 2. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, zaganiatamy i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Dzielimy je następnie na 9 części. Z każdej formujemy okrągłą bułkę.
  • bułki 3. Wierzch delikatnie oprószamy mąką. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ponownie ręczniczkiem kuchennym i zostawiamy do podwojenia objętości na kolejne 30 minut. Po tym czasie w bułeczce odbijamy foremkę (niemal do samej blachy) .
  • bułki 4. Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Wstawiamy bułeczki i pieczemy 15 minut na złoty kolor.

Porady

Jeśli nie macie takiej foremki jak moja - w bułeczkach można zrobić przedziałek końcem drewnianej łyżki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować