BAJGLE Z SEZAMEM

4.33 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Niezwykłe bułeczki. Bardzo puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    150 ml mleka
    150 ml wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    ponadto:
    4 łyżki sezamu (u mnie czarny i biały)
    50 ml wody
    2 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bajgle Przekąski

Bajgle z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bajgle 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować drożdże.
    W dużej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki. Na samym końcu dodajemy rozczyn. Zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Następnie przenosimy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy. Dzielimy je na 9 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulkę, a następnie wałeczek o długości około 60 cm. Każdy taki wałeczek składamy na pół i zaplatamy wokół własnej osi. Końce łączymy ze sobą wciskając jeden pod spód drugiego.
  • bajgle 2. Wodę i miód mieszamy ze sobą. Bułki zanurzamy w mieszaninie, a następnie obtaczamy w sezamie. Możemy oprószyć bajgle solą morską. Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • bajgle 3. Blaszkę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
    Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20-25 minut (bajgle powinny się ładnie zarumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować