P10

JustKuchcik

Brzeg

O mnie:

Zawsze lubiłam gotować - moja pasja z biegiem czasu wcale nie słabnie, a wręcz przeciwnie. Kulinarną, czy dokładniej technologiczną wiedzę zgłębiłam na studiach. Z wykształcenia jestem magistrem inżynierem technologii żywności. To pozwala mi na bardziej efektywne eksperymentowanie w kuchni. W mojej kuchni, niezależnie od pory roku, królują warzywa oraz nabiał. Lubię również przyrządzać różnego rodzaju słodkości.

Obserwujących: 12

 
Wiadomość
Użytkownik JustKuchcik w dniu 10.10.2022 12:36 opublikował przepis:

Śląska w zalewie

Kiełbasa śląska w zalewie octowej – pikantna, lekko słodko – kwaśna, krucha oraz przepełniona aromatem przypraw i lubczyku. Ciekawa propozycja na mięsną zakąskę, choć w takiej formie kiełbaska świetnie uzupełni rozmaite sałatki, czy też urozmaici kanapki.

Użytkownik JustKuchcik w dniu 10.10.2022 12:23 opublikował przepis:

Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem

Pikantna sałatka z gotowanych jaj, urozmaicona szynką, charakternym porem, marynowanym selerem, aromatycznym świeżym koperkiem oraz lekko orzechowym w smaku prażonym słonecznikiem. Całość zatopiona w sosie na bazie żółtek.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 10.10.2022 12:11 opublikował przepis:

Siekane kotlety z parówek

Rumiane i aromatyczne, można określić „kryzysowe” kotlety z parówek. Tanie i proste w przygotowaniu. Świetne jako dodatek do obiadu, choć smakują także z ketchupem podane np. z surówką lub jako składnik na kanapki.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 10.10.2022 11:11 opublikował przepis:

Pasta jajeczna z wędzonką, warzywami, lubczykiem i prażonymi ziarnami

Pasta jajeczna pełna rozmaitości. Smarowidło z jaj z dodatkiem wędzonego mięsa drobiowego, kukurydzy, pora i chrzanu, ze sporą ilością aromatycznego lubczyku oraz orzechową nutą prażonych ziaren słonecznika. Całość doprawiona oryginalną mieszanką przypraw korzennych.

Użytkownik JustKuchcik w dniu 10.10.2022 11:00 opublikował przepis:

Sałatka parówkowa na kanapki

Kryzysowa pasta - sałatka z parówek w pikantnym, charakternym i aromatycznym wydaniu, z dodatkiem świeżej, orzeźwiającej mięty.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 10.10.2022 10:46 opublikował przepis:

Szczawiowa inaczej

Zupa szczawiowa w zupełnie innej odsłonie – z dodatkiem sezonowych warzyw, świeżych ziół, kaszy pęczak oraz suszonej żurawiny. Również forma podania obowiązkowego składnika – jajka na twardo – różni się znacznie od tej tradycyjnej.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 03.10.2022 12:42 opublikował przepis:

Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami

Nieraz zastanawiamy się co zrobić z zielonymi pomidorami, które zostały na krzakach, a z pewnością już nie zdążą dojrzeć – oto pyszny i prosty sposób na ich wykorzystanie.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.09.2022 12:40 opublikował przepis:

Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami

Potrawa z makaronu a la „chińszczyzna” z dodatkiem jaj gotowanych na twardo, duszonej kalarepy z czerwoną cebulą oraz świeżych, pachnących ziół. Ponadto spora dawka aromatycznych przypraw. Przepis na pożywną i szybką w przygotowaniu strawę.

Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.09.2022 12:28 opublikował przepis:

Makaron z parówką, patisonem, cebulą, bazylią i makiem

Sałatka z zupek chińskich z dodatkiem parówek drobiowych, duszonych patisonów z cebulą, świeżej bazylii oraz maku. Potrawa w słodko – kwaśnej odsłonie, z przyjemną nutą orientalnych smaków.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.09.2022 12:17 opublikował przepis:

Pasztet z jajkiem, szczawiem, natką pietruszki i prażonym słonecznikiem

Zwyczajny – niezwyczajny pasztet na bogato z dodatkiem jaj na twardo, świeżych ziół oraz prażonych ziaren słonecznika. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta – wyśmienita na kanapki i nie tylko.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.09.2022 12:07 opublikował przepis:

Fasolka szparagowa z ziołami, aronią, twarogiem, prażonym słonecznikiem i makiem

Niebanalna w smaku sałatka z fasolki szparagowej w roli głównej. Dodatki w postaci świeżych ziół i owoców aronii oraz białego sera, prażonych ziaren słonecznika i maku, a także aromatycznych przypraw korzennych doskonale komponują się w smakowitą całość.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.09.2022 11:54 opublikował przepis:

Krem warzywny z ziołami, aronią i twarogiem

Zdrowa i pożywna zupa w postaci kremu z warzyw i świeżych ziół, z dodatkiem owoców aronii, zabielona niestandardowo twarogiem, a ponadto zagęszczona płatkami pszennymi. Nieskomplikowana, wyśmienita w smaku potrawa nasyci i doda energii.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 11:45 opublikował przepis:

Ser smażony z jajkiem na twardo, czerwoną cebulą i natką pietruszki

Domowy ser smażony w nietypowej wersji - z duża dawką ciekawych dodatków i odżywczych i smakowych. Kupna wersja nijak ma się do tak przygotowanego smarowidła – pychotka.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 11:22 opublikował przepis:

Krem marchewkowy z kalarepą, porem, ziołami i daktylami

Zupa krem z marchewki z dodatkiem pikantnych warzyw, pachnących ziół oraz słodkich daktyli. Całość doprawiona aromatycznymi przyprawami korzennymi. Ciekawym pomysłem jest zagęszczenie potrawy kaszą gryczaną. Smakowita porcja zdrowia.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 11:08 opublikował przepis:

Pasta jajeczna „2 w 1”

Pasta jajeczna z jaj przygotowanych na dwa różne sposoby – na twardo oraz w formie jajecznicy. Nietuzinkowe smarowidło o ciekawej strukturze i wyśmienitym smaku – naprawdę warte polecenia.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 10:59 opublikował przepis:

Aromatyczna mizeria z porem, bazylią i serkiem wiejskim

Niestandardowa i niebanalna w smaku mizeria z duszonym porem, świeżą bazylią i ziarnistym serkiem wiejskim. Do tego orientalne i aromatyczne dodatki. Sałatka to świetne uzupełnienie obiadu, choć równie dobrze smakuje podana z ciemnym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąska.

Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 10:49 opublikował przepis:

Korzenno – ziołowa sałatka ziemniaczana z polędwicą drobiową, jabłkiem i suszoną śliwką

Korzenno – ziołowa w smaku sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędliny, soczystego jabłka i wyrazistej suszonej śliwki. Smaczna i nietuzinkowa wariacja na temat klasycznego dania.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 10:38 opublikował przepis:

Sałatka ziemniaczana z pomidorem, bazylią, szynką konserwową i curry

Lekka i jednocześnie pożywna strawa – w sam raz na imprezę, spotkanie okolicznościowe lub po prostu do przekąszenia. Sałatka prosta i szybka w przygotowaniu.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 27.08.2022 10:13 opublikował przepis:

Pasta jajeczna z serkiem wiejskim, chrzanem, musztardą i bazylią

Pikantne i aromatyczne smarowidło do chleba z gotowanych jaj i ziarnistego serka wiejskiego z charakternymi i wyrazistymi w smaku dodatkami – chrzanem, musztardą oraz świeżą bazylią. Prosto, szybko i smacznie.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 02.08.2022 12:45 opublikował przepis:

Aromatyczne jajka z Harissą

Smażone jaja z piekła rodem z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, w tym charakternej mieszanki Harissa. Potrawa świetnie zastąpi mięsny element obiadu, choć smakuje zajadana jedynie z pieczywem.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 31.07.2022 21:17 opublikował przepis:

Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem

Kasza pęczak w wydaniu a la risotto z kremowym wykończeniem. Nieco mdła cukinia, słodko – kwaśne jabłko, delikatna cebulka dymka, charakterny chrzan i lekko orzechowy w smaku mak świetnie uzupełniają się nawzajem. Smakową „kropką nad i” są aromatyczne zioła i przyprawy.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 31.07.2022 21:00 opublikował przepis:

Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi

Gęsta, pożywna zupa z sezonowych składników z dodatkiem suszonej śliwki i kładzionych klusek z bułki tartej. Ciekawa kompozycja przypraw korzennych nadaje potrawie nietuzinkowy smak i aromat.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 31.07.2022 20:46 opublikował przepis:

Słodko – kwaśne ziemniaczki z kukurydzą, czerwona cebulką, szczawiem i prażonym słonecznikiem

Słodko – kwaśna sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem kukurydzy, czerwonej cebulki, szczawiu i lekko orzechowych w smaku prażonych ziaren słonecznika. Potrawa pikantnie doprawiona, z przyjemnym aromatem świeżych ziół.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 31.07.2022 20:35 opublikował przepis:

Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami

Oszczędna i szybka w wykonaniu zupa z gotowanych ziemniaków z dodatkiem białej cebuli oraz mielonego maku i orzechów włoskich. Aromat przypraw korzennych i świeże zioła smakowicie dopełniają potrawę.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 23.07.2022 20:48 opublikował przepis:

Piwna zupa jaglana z cukinią, groszkiem cukrowym i marchewką

Gęsta, pożywna i niebanalna w smaku zupa z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii oraz słodkich warzyw - groszku cukrowego i marchewki. Potrawa zyskuje niepowtarzalnego charakteru dzięki doprawieniu świeżą bazylią oraz aromatycznymi przyprawami.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 23.07.2022 20:35 opublikował przepis:

Pasta jajeczna piwowara z groszkiem, sałatą i prażonym słonecznikiem

Pyszna, aromatyczna pasta jajeczna z duszonymi w piwie warzywami. Do tego świeża bazylia i prażone ziarna słonecznika. Pasta urozmaici nie tylko kanapki, ale sprawdzi się także jako nadzienie lub farsz w różnego rodzaju potrawach.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 23.07.2022 20:23 opublikował przepis:

Piwna sałatka z młodych warzyw

Sezonowa sałatka z młodych ziemniaków i marchewki z lekką nutą piwa. Smakową kompozycję świetnie uzupełniają słodkie jabłko, jaja na twardo, prażone ziarna słonecznika oraz aromatyczne zioła i przyprawy.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.07.2022 12:02 opublikował przepis:

Korzenny twaróg z jajkiem, cebulą, rodzynkami i bazylią

Pyszny, aromatyczny i pożywny biały ser w towarzystwie jaj gotowanych na twardo, smażonej cebulki, rodzynków i bazylii. Całość idealnie dopełniają przyprawy korzenne – czarnuszka, kminek, owoce kolendry i kmin rzymski. Taki twaróg „na bogato” stanowi pyszny dodatek na kanapki lub farsz do naleśników.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.07.2022 11:51 opublikował przepis:

Sałatka ryżowa z jajkiem, letnimi warzywami i rodzynkami

Sałatka z brązowego ryżu z dodatkiem jaj gotowanych na twardo, patisonów, marchewki i kruchej sałaty lodowej oraz ze słodkim akcentem w postaci rodzynków. Do tego aromatyczne zioła, przyprawy i nuta orientu. Smaczny sposób na zdrowy i lekki posiłek.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.07.2022 11:39 opublikował przepis:

Młode ziemniaki z serkiem wiejskim, jabłkiem, skórką pomarańczy i prażonym słonecznikiem

Młode ziemniaczki w formie słodko – kwaśnej sałatki. Bulwy świetnie komponują się z serkiem ziarnistym, słodkimi owocami i prażonymi ziarnami słonecznika. Receptura warta spróbowania - zwłaszcza, gdy sezon w pełni.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 12.07.2022 11:30 opublikował przepis:

Sałatka ryżowa z młodymi warzywami, czarnymi oliwkami i skórką pomarańczy

Sałatka z brązowego ryżu z dodatkiem młodych, chrupiących warzyw, czarnych oliwek oraz kandyzowanej skórki pomarańczy. Takie składniki w połączeniu z aromatycznym lubczykiem oraz przyprawami stanowią wyśmienitą kompozycje smaków – w sam raz na lekki, letni posiłek.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 21:57 skomentował:

Swojskie jadło z brązowym ryżem

Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 21:56 skomentował:

Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami

Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 21:53 opublikował przepis:

Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem

Ragout z letnich warzyw oraz świeżych ziół z dodatkiem treściwych i wartościowych odżywczo składników - gotowanych jaj i prażonych ziaren słonecznika. Potrawa w sam raz na lekki, letni obiad.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 21:30 opublikował przepis:

Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem

Wariacja w temacie potrawy ze wschodnich zakątków świata. Potrawa niezwykle aromatyczna, pełna smaków każdego z dodanych składników. Warto się pokusić na kulinarną podróż we własnej kuchni.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 21:16 opublikował przepis:

Pasta jajeczna z wędzonką, jabłkiem i skórką pomarańczową

Niebanalna i oryginalna w smaku pasta jajeczna – idealna dla tych, którzy lubią w wytrawnej potrawie poczuć nieco pikanterii i owocowych akcentów.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 20:53 opublikował przepis:

Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem

Jajecznica, poniekąd „grzybowa”, ze świeżymi drożdżami z dodatkiem cebuli, zielonego groszku oraz maku. Smak potrawy dopełniają aromatyczne zioła i przyprawy.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 20:43 opublikował przepis:

Parówkowa w sosie chrzanowo – słonecznikowym

Nietuzinkowy pomysł na kiełbasę parówkową – szybka w wykonaniu strawa, charakterna i aromatyczna w smaku. Potrawę można zajadać z pieczywem lub zaserwować jako mięsną część domowego obiadu.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 28.06.2022 20:28 opublikował przepis:

Marchewka z kukurydzą i drożdżami

Marchewkowa jarzynka do obiadu z dodatkiem słodkiej kukurydzy oraz drożdży. Drożdże, choć kojarzone jedynie z wypiekami, mogą posłużyć jako idealna „przyprawa” i nadać niejednej potrawie niepowtarzalny smak i aromat.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 02.06.2022 12:27 opublikował przepis:

Swojskie jadło z brązowym ryżem

Pikantna, swojska smażonka z kiełbasą, jajkiem na twardo, pieczarkami, cebulką i świeżymi ziołami. Do tego brązowy ryż i pikantne dodatki smakowe. Proste i szybkie w przygotowaniu treściwe jadło.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 02.06.2022 12:18 opublikował przepis:

Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami

Gęsta, pożywna i aromatyczna „ryżanka” z ryżu jaśminowego z dodatkiem lekko pikantnej kalarepy i charakterystycznie słonawych oliwek. Niebanalna w smaku, ciekawa propozycja obiadowego, a nawet kolacyjnego dania.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 02.06.2022 12:06 opublikował przepis:

Brązowy ryż a la Pad Thai z jajkiem na twardo i oliwkami

Wariacja na temat potrawy Pad Thai. Mocno ziołowy, brązowy ryż z dodatkiem pasty Pad Thai niesie ze sobą eksplozję smaków. Dodatek oliwek potęguje charakterny i zdecydowany aromat dania, natomiast dość neutralne w smaku jaja sprawiają, że potrawa staje się pełnowartościowym odżywczo posiłkiem.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 02.06.2022 11:55 opublikował przepis:

Curry z jajkiem i brązowym ryżem

Pikantne curry w bezmięsnej wersji z dodatkiem jaj gotowanych na twardo oraz brązowego ryżu. Poza tym pieczarki, cebulka, świeże zioła i mnóstwo aromatycznych przypraw. Pożywna porcja charakternego Orientu.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 17.05.2022 12:21 opublikował przepis:

Śledzie w sosie korzennym z cukinią i rodzynkami

Śledzie w aromatycznym, korzennym sosie z dodatkiem cukinii, ze słodkimi rodzynkami. Nietuzinkowa w smaku potrawa, w sam raz na przyjęcia okolicznościowe. Śledzie szczególnie polecam do serwowania przy okazji świąt – Wielkanocnych i Bożego Narodzenia.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 17.05.2022 12:10 opublikował przepis:

Bułki drożdżowe z daktylami

Puchate bułeczki drożdżowe z dodatkiem słodkich daktyli. Deser nie tylko do popołudniowej kawki. Drożdżówki wyśmienicie smakują podane z mlekiem – idealne na śniadanie lub podwieczorek, a nawet do szkoły czy pracy.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 17.05.2022 12:00 opublikował przepis:

Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią

Puszysty i delikatny sernik bez spodu z dodatkiem słodkich bananów, świeżej marchewki, melisy oraz bazylii, posypany kandyzowaną skórką pomarańczy. Słodka delicja w sam raz na wykwintne przyjęcie, ale i świetny deser na upalne dni.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 17.05.2022 11:42 opublikował przepis:

Ciastka czekoladowe z prażonym słonecznikiem

Mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika. Zamiast białego, w swym składzie mają cukier trzcinowy. Ciastka są wyjątkowo chrupiące dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 17.05.2022 11:33 opublikował przepis:

Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem

Rumiane ciastka twarogowe z dodatkiem rodzynków i maku. Wypieki o przyjemnym aromacie wanilii z pikantną imbirową nutą.
Użytkownik JustKuchcik w dniu 17.05.2022 11:15 opublikował przepis:

Sałatka warzywna z jajkiem i prażonym słonecznikiem

Purpurowa sałatka z różnorodnych warzyw z dodatkiem gotowanych jaj i prażonych ziaren słonecznika. Potrawa niedroga i szybka w przygotowaniu, a mimo wersji wege, danie jest naprawdę pożywne.

To może cię zainteresować