REKLAMA

Śledzie w sosie korzennym z cukinią i rodzynkami

wyświetlono: 70 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Śledzie w aromatycznym, korzennym sosie z dodatkiem cukinii, ze słodkimi rodzynkami. Nietuzinkowa w smaku potrawa, w sam raz na przyjęcia okolicznościowe. Śledzie szczególnie polecam do serwowania przy okazji świąt – Wielkanocnych i Bożego Narodzenia.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
    200 g cukinii
    200 g obranej białej cebuli
    2 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki drobnych rodzynków
    3 łyżki oliwy lub oleju
    200 g jogurtu naturalnego 3% tłuszczu
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    4 kulki ziela angielskiego
    4 suszone jagody jałowca
    3 całe goździki
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kardamonu, nasion kozieradki, słodkiej papryki
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 4.78 z 9 głosów)

Jak zrobić Śledzie w sosie korzennym z cukinią i rodzynkami?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w sosie korzennym z cukinią i rodzynkami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, posiekane czosnek i cebulę, dołożyć ziele angielskie, jagody jałowca (rozgniecione) i goździki, wsypać cząber, kardamon, nasiona kozieradki, paprykę oraz po szczypcie soli i pieprzu. Składniki smażyć ok. 10 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać cukier i całość dusić 3 – 5 min, po czym wystudzić.
    W misce wymieszać oba rodzaje jogurtu, dołożyć duszone warzywa i rodzinki (sparzone i osączone) – wymieszać. Na końcu dołożyć pokrojone na małe kawałki filety śledziowe i ponownie wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE