Aromatyczna mizeria z porem, bazylią i serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niestandardowa i niebanalna w smaku mizeria z duszonym porem, świeżą bazylią i ziarnistym serkiem wiejskim. Do tego orientalne i aromatyczne dodatki. Sałatka to świetne uzupełnienie obiadu, choć równie dobrze smakuje podana z ciemnym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąska.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g ogórków sałatkowych
    170 g pora
    4 łyżki posiekanej bazylii
    200 g ziarnistego serka wiejskiego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki octu jabłkowego 6%
    2 – 3 łyżeczki musztardy kremskiej
    2 łyżki sosu Worcester
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Mizeria

Aromatyczna mizeria z porem, bazylią i serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna mizeria z porem, bazylią i serkiem wiejskim 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, wsypać kumin, nasiona kozieradki, owoce kolendry oraz szczyptę cukru. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wlać sos Worcester i sojowy - składniki dusić 5 min, po czym wystudzić.
  • Aromatyczna mizeria z porem, bazylią i serkiem wiejskim 2. Do zawartości garnka dołożyć pokrojone w plastry lub półplastry ogórki, dołożyć bazylię, serek wiejski i musztardę, wlać ocet. Składniki dokładnie wymieszać. Przygotowaną mizerię doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować