Curry z jajkiem i brązowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pikantne curry w bezmięsnej wersji z dodatkiem jaj gotowanych na twardo oraz brązowego ryżu. Poza tym pieczarki, cebulka, świeże zioła i mnóstwo aromatycznych przypraw. Pożywna porcja charakternego Orientu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
    100 g suchego ryżu brązowego
    200 g oczyszczonych pieczarek
    100 g obranej białej cebuli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 – 2 łyżki pikantnego sosu chilli
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, kminku, imbiru
    po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – kuminu (kminu rzymskiego), cynamonu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Potrawy z jajek Potrawka

Curry z jajkiem i brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry z jajkiem i brązowym ryżem 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, wsypać kurkumę, nasiona kozieradki, kminek, imbir, kumin i cynamon. Składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając.
  • Curry z jajkiem i brązowym ryżem 2. Do zawartości garnka dodać koncentrat pomidorowy oraz sos chilli, po czym całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min. Na końcu dodać osączony ryż, posiekane zioła oraz jogurt – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.
    Podawać na ciepło z dodatkiem obranych ze skorupek jaj – po 3 jajka na porcję.

Porady

Ilość składników podana jest na 4 porcje potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować