Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta, pożywna i aromatyczna „ryżanka” z ryżu jaśminowego z dodatkiem lekko pikantnej kalarepy i charakterystycznie słonawych oliwek. Niebanalna w smaku, ciekawa propozycja obiadowego, a nawet kolacyjnego dania.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu jaśminowego
    730 g obranej kalarepy
    100 g obranej białej cebuli
    90 g drylowanych zielonych oliwek konserwowych
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej melisy
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    6 szklanek bulionu warzywnego
    6 kulek ziela angielskiego
    4 goździki
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonego kminku
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w małą kostkę kalarepę i posiekaną cebulę, dołożyć ziele angielskie i goździki, wsypać nasiona kozieradki, kminek, imbir oraz kardamon – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wsypać ryż, wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami 2. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok.15 min, co jakiś czas mieszając. Na końcu do zupy dodać pokrojone na połówki oliwki, posiekane świeże zioła oraz jogurt – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gotową zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować