Gęsta, pożywna i aromatyczna „ryżanka” z ryżu jaśminowego z dodatkiem lekko pikantnej kalarepy i charakterystycznie słonawych oliwek. Niebanalna w smaku, ciekawa propozycja obiadowego, a nawet kolacyjnego dania.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchego ryżu jaśminowego
730 g obranej kalarepy
100 g obranej białej cebuli
90 g drylowanych zielonych oliwek konserwowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej melisy
3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 szklanek bulionu warzywnego
6 kulek ziela angielskiego
4 goździki
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonego kminku
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Zupa ryżowa z kalarepą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w małą kostkę kalarepę i posiekaną cebulę, dołożyć ziele angielskie i goździki, wsypać nasiona kozieradki, kminek, imbir oraz kardamon – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wsypać ryż, wymieszać i chwilę podgrzewać.
2.Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok.15 min, co jakiś czas mieszając. Na końcu do zupy dodać pokrojone na połówki oliwki, posiekane świeże zioła oraz jogurt – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gotową zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Komentarze