REKLAMA

Ciastka czekoladowe z prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 100 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika. Zamiast białego, w swym składzie mają cukier trzcinowy. Ciastka są wyjątkowo chrupiące dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na 1/2 L płynu)
    2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    2 jajka
    ½ szklanki mleka
    2 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki oleju
    200 g czekolady deserowej
    2/3 szklanki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Jak zrobić Ciastka czekoladowe z prażonym słonecznikiem?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka czekoladowe z prażonym słonecznikiem 1. Mleko wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i, mieszając, rozpuścić na małym ogniu, po czym wystudzić.
    Do miski wbić jajka, dołożyć śmietanę, wlać olej, wsypać cukier – składniki utrzeć. Następnie dodać jeszcze płynną czekoladę i słonecznik – wymieszać.
    Do masy wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki – dokładnie wymieszać.
  • Ciastka czekoladowe z prażonym słonecznikiem 2. Z ciasta uformować 24 kopce i ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 35 min w temp. 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

CIASTKA OWSIANE Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

pyszne chrupiące ciasteczka

kategoria: ciastka opublikowany: 18.10.2018 | wyświetlono: 558 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE