Krem warzywny z ziołami, aronią i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zdrowa i pożywna zupa w postaci kremu z warzyw i świeżych ziół, z dodatkiem owoców aronii, zabielona niestandardowo twarogiem, a ponadto zagęszczona płatkami pszennymi. Nieskomplikowana, wyśmienita w smaku potrawa nasyci i doda energii.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g obranej marchewki
    400 g patisonów
    200 g pora
    4 łyżki posiekanego lubczyku
    4 łyżki posiekanej melisy
    150 g owoców aronii
    250 g twarogu półtłustego
    8 łyżek pełnoziarnistych płatków pszennych
    3 łyżki oliwy lub oleju
    6 szklanek bulionu warzywnego
    3 liście laurowe - pokruszone
    1 łyżeczka kruszonych nasion anyżu
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – nasion kozieradki, kuminu (kminu rzymskiego), gałki muszkatołowej, kurkumy, cynamonu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa jarzynowa

Krem warzywny z ziołami, aronią i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem warzywny z ziołami, aronią i twarogiem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe kawałki marchewkę, patisony oraz pora, wsypać liście laurowe, nasiona anyżu, nasiona kozieradki, kumin, gałkę muszkatołową, kurkumę i cynamon – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Krem warzywny z ziołami, aronią i twarogiem 2. Dołożyć aronię oraz płatki, wymieszać i składniki zalać bulionem. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
    Następnie dodać posiekane zioła i pokruszony twaróg – całość zblendować. Przed podaniem potrawę podgrzać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować