Zdrowa i pożywna zupa w postaci kremu z warzyw i świeżych ziół, z dodatkiem owoców aronii, zabielona niestandardowo twarogiem, a ponadto zagęszczona płatkami pszennymi. Nieskomplikowana, wyśmienita w smaku potrawa nasyci i doda energii.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
400 g obranej marchewki
400 g patisonów
200 g pora
4 łyżki posiekanego lubczyku
4 łyżki posiekanej melisy
150 g owoców aronii
250 g twarogu półtłustego
8 łyżek pełnoziarnistych płatków pszennych
3 łyżki oliwy lub oleju
6 szklanek bulionu warzywnego
3 liście laurowe - pokruszone
1 łyżeczka kruszonych nasion anyżu
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – nasion kozieradki, kuminu (kminu rzymskiego), gałki muszkatołowej, kurkumy, cynamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Krem warzywny z ziołami, aronią i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe kawałki marchewkę, patisony oraz pora, wsypać liście laurowe, nasiona anyżu, nasiona kozieradki, kumin, gałkę muszkatołową, kurkumę i cynamon – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dołożyć aronię oraz płatki, wymieszać i składniki zalać bulionem. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać posiekane zioła i pokruszony twaróg – całość zblendować. Przed podaniem potrawę podgrzać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze