Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 83 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ragout z letnich warzyw oraz świeżych ziół z dodatkiem treściwych i wartościowych odżywczo składników - gotowanych jaj i prażonych ziaren słonecznika. Potrawa w sam raz na lekki, letni obiad.

opublikowany: 28.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    450 g oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków (najlepiej wykorzystać małe ziemniaki)
    450 g ogórków gruntowych
    285 g kukurydzy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
    140 g obranej białej cebuli
    100 g łuskanego zielonego groszku
    2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    4 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 szklanki bulionu warzywnego
    4 łyżeczki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    2 łyżki octu jabłkowego 6%
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w ćwierćplasty cebulę, wsypać groszek, kminek, słodką paprykę, gorczycę, kumin, imbir oraz cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem 2. Dołożyć pokrojone w ćwierćplastry ogórki i jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem 3. Następnie wlać ocet – wymieszać. Zawartość garnka oprószyć mąką i chwilę podgrzewać, mieszając.
  • Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem 4. Wlać bulion i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min. Po tym czasie dodać osączoną kukurydzę, lubczyk oraz jogurt – wymieszać.
  • Letnie ragout z jajkiem i prażonym słonecznikiem 5. Dołożyć obrane ze skorupek jajka, ziemniaki i prażony słonecznik – całość wymieszać i jeszcze chwile podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 5 porcji potrawy, w tym na każdą porcję przypadają 2 jajka.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE