Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Oszczędna i szybka w wykonaniu zupa z gotowanych ziemniaków z dodatkiem białej cebuli oraz mielonego maku i orzechów włoskich. Aromat przypraw korzennych i świeże zioła smakowicie dopełniają potrawę.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g obranych, gotowanych ziemniaków
    280 g obranej białej cebuli
    3 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej szałwii
    po 3 kopiaste łyżeczki mielonych bakalii – maku, orzechów włoskich
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 szklanka mleka
    4 szklanki bulionu warzywnego (ew. 5 szklanek)
    3 goździki
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kminku, owoców kolendry, kurkumy
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, imbiru
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kartoflanka

Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w ćwierćplastry cebulę, dołożyć goździki, wsypać kminek, owoce kolendry, kurkumę, cynamon i imbir – składniki smażyć, aż cebula będzie szklista. Następnie dodać mak i orzechy – wymieszać.
  • Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami 2. Zawartość garnka zalać bulionem, wlać mleko i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 10 – 12 min. Ziemniaki rozdrobnić na sitku do krojenia jaj...
  • Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami 3. ... i dołożyć do zupy, dodać natkę pietruszki oraz szałwię – wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi gęstych zup, można dolać dodatkową szklankę bulionu (łącznie 5 szklanek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować