Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Potrawa z makaronu a la „chińszczyzna” z dodatkiem jaj gotowanych na twardo, duszonej kalarepy z czerwoną cebulą oraz świeżych, pachnących ziół. Ponadto spora dawka aromatycznych przypraw. Przepis na pożywną i szybką w przygotowaniu strawę.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 zupki chińskie o smaku kurczaka curry (4 x 63 g)
    10 jajek ugotowanych na twardo
    220 g obranej kalarepy
    140 g obranej czerwonej cebuli
    3 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki octu jabłkowego 6%
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki sosu Worcester
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    1 łyżeczka kruszonych nasion anyżu
    1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    pieprz cytrynowy do smaku
    opcjonalnie – sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami 1. Do miski przełożyć pokruszony makaron, wsypać zawartość saszetek z przyprawami – całość zalać wrzątkiem, tak, by woda przykryła makaron, wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aż makaron wchłonie cały płyn.
    W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w kostkę kalarepę i posiekaną w ćwierćplastry cebulę, wsypać czarnuszkę, anyż, kumin, kurkumę i cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wlać ocet, sos sojowy i Worcester – składniki dusić 7 – 10 min.
  • Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami 2. Do zawartości rondla dołożyć napęczniały makaron, wsypać bazylię i natkę pietruszki – wymieszać.
  • Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami 3. Dodać obrane ze skorupek jajka, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku pieprzem cytrynowym oraz ewentualnie solą. Podawać na ciepło.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 5 porcji – po 2 jajka na każdą porcję potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować