Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Potrawa z makaronu a la „chińszczyzna” z dodatkiem jaj gotowanych na twardo, duszonej kalarepy z czerwoną cebulą oraz świeżych, pachnących ziół. Ponadto spora dawka aromatycznych przypraw. Przepis na pożywną i szybką w przygotowaniu strawę.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 zupki chińskie o smaku kurczaka curry (4 x 63 g)
    10 jajek ugotowanych na twardo
    220 g obranej kalarepy
    140 g obranej czerwonej cebuli
    3 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki octu jabłkowego 6%
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki sosu Worcester
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    1 łyżeczka kruszonych nasion anyżu
    1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    pieprz cytrynowy do smaku
    opcjonalnie – sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami 1. Do miski przełożyć pokruszony makaron, wsypać zawartość saszetek z przyprawami – całość zalać wrzątkiem, tak, by woda przykryła makaron, wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aż makaron wchłonie cały płyn.
    W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w kostkę kalarepę i posiekaną w ćwierćplastry cebulę, wsypać czarnuszkę, anyż, kumin, kurkumę i cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wlać ocet, sos sojowy i Worcester – składniki dusić 7 – 10 min.
  • Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami 2. Do zawartości rondla dołożyć napęczniały makaron, wsypać bazylię i natkę pietruszki – wymieszać.
  • Chiński makaron z jajkiem, kalarepą, czerwoną cebulą i ziołami 3. Dodać obrane ze skorupek jajka, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku pieprzem cytrynowym oraz ewentualnie solą. Podawać na ciepło.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 5 porcji – po 2 jajka na każdą porcję potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować