Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami

2.5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nieraz zastanawiamy się co zrobić z zielonymi pomidorami, które zostały na krzakach, a z pewnością już nie zdążą dojrzeć – oto pyszny i prosty sposób na ich wykorzystanie.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonej marchewki
    500 g zielonych pomidorów
    220 g pora
    135 g zielonych drylowanych oliwek konserwowych (masa bez zalewy)
    5 szklanek bulionu warzywnego
    200 g ziarnistego serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżeczki suszonej natki kolendry
    2 pokruszone liście laurowe
    1 płaska łyżeczka mielonej chilli w płatkach
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – imbiru, kardamonu, kminku, kuminu (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami 1. Do garnka wsypać przyprawy – liście laurowe, chilli, imbir, kardamon, kminek, kumin.
  • Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami 2. Następnie dołożyć drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pomidory, por oraz dodać słonecznik. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min.
  • Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami 3. Po tym czasie dodać osączone oliwki i wsypać natkę kolendry – gotować jeszcze 5 min.
  • Krem marchewkowo – pomidorowy z porem i oliwkami 4. Do zupy dołożyć serek wiejski, a całość zblendować. Przed podaniem potrawę podgrzać i doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować