Nieraz zastanawiamy się co zrobić z zielonymi pomidorami, które zostały na krzakach, a z pewnością już nie zdążą dojrzeć – oto pyszny i prosty sposób na ich wykorzystanie.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oczyszczonej marchewki
500 g zielonych pomidorów
220 g pora
135 g zielonych drylowanych oliwek konserwowych (masa bez zalewy)
5 szklanek bulionu warzywnego
200 g ziarnistego serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżeczki suszonej natki kolendry
2 pokruszone liście laurowe
1 płaska łyżeczka mielonej chilli w płatkach
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – imbiru, kardamonu, kminku, kuminu (kminu rzymskiego)
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
2.Następnie dołożyć drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pomidory, por oraz dodać słonecznik. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min.
3.Po tym czasie dodać osączone oliwki i wsypać natkę kolendry – gotować jeszcze 5 min.
4.Do zupy dołożyć serek wiejski, a całość zblendować. Przed podaniem potrawę podgrzać i doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Komentarze