Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kasza pęczak w wydaniu a la risotto z kremowym wykończeniem. Nieco mdła cukinia, słodko – kwaśne jabłko, delikatna cebulka dymka, charakterny chrzan i lekko orzechowy w smaku mak świetnie uzupełniają się nawzajem. Smakową „kropką nad i” są aromatyczne zioła i przyprawy.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki suchej kaszy pęczak (łącznie 360 g)
    500 g cukinii
    1 średniej wielkości, słodko – kwaśne jabłko (140 g)
    130 g obranej białej cebuli dymki
    8 – 10 łyżeczek mielonego maku
    3 łyżki oliwy
    4 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżeczki suszonego cząbru
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    ½ łyżeczki suszonych igieł rozmarynu
    3 goździki
    5 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    2 łyżeczki przyprawy Harissa
    1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku

    200 g jogurtu naturalnego
    3 surowe żółtka
    5 łyżeczek chrzanu konserwowego ze słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Potrawka

Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę cukinię i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) oraz pokrojoną w ćwierćplastry dymkę, wsypać mak, cząber, tymianek, igły rozmarynu, goździki, rozgniecione jagody jałowca, kminek, nasiona kozieradki, przyprawę Harissa i cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem 2. Zawartość garnka podlewać bulionem (po 1 chochli/szklance), a kolejną porcję płynu dodawać, gdy kasza wchłonie ilość dodaną poprzednio. Zawartość garna gotować, często mieszając.
  • Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem 3. Jogurt, żółtka i chrzan dokładnie wymieszać. Po wyczerpaniu 4 szklanek bulionu, gdy kasza wchłonie cały płyn, dodać mieszankę z chrzanem i , energicznie mieszając, podgrzewać jeszcze ok. 1 min. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.

Porady

Skład przyprawy Harissa – pieprz cayenne (48%), wędzone chili, czosnek, kminek (6%), kolendra (6%), kmin rzymski (6%), nasiona kopru włoskiego, pieprz, mięta, cynamon, imbir. Bulion dodawałam po 1 szklance i gotowanie, aż kasza wchłonęła cały płyn, zajęło mi 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować