Siekane kotlety z parówek

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Rumiane i aromatyczne, można określić „kryzysowe” kotlety z parówek. Tanie i proste w przygotowaniu. Świetne jako dodatek do obiadu, choć smakują także z ketchupem podane np. z surówką lub jako składnik na kanapki.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wędzonych parówek drobiowych
    4 – 5 jajek
    6 – 8 łyżek bułki tartej
    2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
    po 2 łyżeczki całych nasion – gorczycy białej, kminku, czarnuszki
    3 łyżeczki suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Placki

Siekane kotlety z parówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Siekane kotlety z parówek 1. Obrane z osłonek parówki drobno posiekać (im drobniej, tym lepiej) i przełożyć do miski. Następnie wsypać czosnek, gorczycę, kminek, czarnuszkę, majeranek i bazylię.
    Wbić jajka i całość wymieszać. Wsypać odpowiednią ilość bułki tartej (żeby masa była lekko luźna, nie twarda) oraz przyprawy do smaku – ponownie wymieszać.
  • Siekane kotlety z parówek 2. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje masy, tworząc płaskie placki – smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (146 ocen)

Siekane kotlety drobiowe

To może cię zainteresować