Swojskie jadło z brązowym ryżem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna, swojska smażonka z kiełbasą, jajkiem na twardo, pieczarkami, cebulką i świeżymi ziołami. Do tego brązowy ryż i pikantne dodatki smakowe. Proste i szybkie w przygotowaniu treściwe jadło.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g kiełbasy śląskiej
    6 jajek ugotowanych na twardo
    160 g oczyszczonych pieczarek
    120 g obranej białej cebuli
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanej mięty
    100 g suchego ryżu brązowego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    ¾ szklanki wody
    3 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
    1 – 2 łyżki pikantnego sosu chilli
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Swojskie jadło z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Swojskie jadło z brązowym ryżem 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
    W rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, drobno pokrojone pieczarki i pokrojoną w ćwierćplastry cebulę, wsypać paprykę w proszku, owoce kolendry, imbir oraz pokruszony liść laurowy – składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć sos chilli, a całość zalać wodą. Po doprowadzeniu do wrzenia, dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Do zawartości rondla dodać osączony ryż, obrane ze skorupek jajka, posiekane zioła i chrzan. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą.
    Danie podawać na ciepło, w tym na każdą porcję przypada 1 jajko.

Porady

Ilość składników podana jest na 6 porcji potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować