Makaron z parówką, patisonem, cebulą, bazylią i makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka z zupek chińskich z dodatkiem parówek drobiowych, duszonych patisonów z cebulą, świeżej bazylii oraz maku. Potrawa w słodko – kwaśnej odsłonie, z przyjemną nutą orientalnych smaków.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 zupki chińskie o smaku kurczaka (4 x 60 g)
    250 g wędzonych parówek z fileta kurczaka
    250 g patisonów
    185 g obranej białej cebuli
    4 łyżki posiekanej bazylii
    4 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    4 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki octu jabłkowego 6%
    3 łyżki sosu Worcester
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kurkumy, gorczycy białej, owoców kolendry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    wrzątek do zalania makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Makaron z parówką, patisonem, cebulą, bazylią i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z parówką, patisonem, cebulą, bazylią i makiem 1. Do miski przełożyć pokruszony makaron, wsypać zawartość saszetek z przyprawami – całość zalać wrzątkiem, tak, by woda przykryła makaron, wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aż makaron wchłonie cały płyn, po czym odkryć i wystudzić.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone patisony i posiekaną w ćwierćplastry cebulę, wsypać mak, kminek, kurkumę, gorczycę i owoce kolendry – składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać ocet i sos Worcester – składniki dusić 5 – 7 min, po czym wystudzić.
  • Makaron z parówką, patisonem, cebulą, bazylią i makiem 2. Do napęczniałego makaronu dodać pokrojone w plastry parówki i wsypać bazylię – wymieszać.
    Dołożyć wystudzone duszone warzywa i ponownie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować