Sałatka z zupek chińskich z dodatkiem parówek drobiowych, duszonych patisonów z cebulą, świeżej bazylii oraz maku. Potrawa w słodko – kwaśnej odsłonie, z przyjemną nutą orientalnych smaków.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 zupki chińskie o smaku kurczaka (4 x 60 g)
250 g wędzonych parówek z fileta kurczaka
250 g patisonów
185 g obranej białej cebuli
4 łyżki posiekanej bazylii
4 łyżeczki suchego maku niebieskiego
4 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki octu jabłkowego 6%
3 łyżki sosu Worcester
1 łyżeczka całych nasion kminku
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kurkumy, gorczycy białej, owoców kolendry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
wrzątek do zalania makaronu
Makaron z parówką, patisonem, cebulą, bazylią i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć pokruszony makaron, wsypać zawartość saszetek z przyprawami – całość zalać wrzątkiem, tak, by woda przykryła makaron, wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aż makaron wchłonie cały płyn, po czym odkryć i wystudzić.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone patisony i posiekaną w ćwierćplastry cebulę, wsypać mak, kminek, kurkumę, gorczycę i owoce kolendry – składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać ocet i sos Worcester – składniki dusić 5 – 7 min, po czym wystudzić.
2.Do napęczniałego makaronu dodać pokrojone w plastry parówki i wsypać bazylię – wymieszać.
Dołożyć wystudzone duszone warzywa i ponownie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Komentarze