Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na kluski dokładnie wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe kawałki fasolkę i rabarbar oraz pora pokrojonego w półplastry, wsypać pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, kumin, nasiona kozieradki i cynamon – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie zawartość garnka zalać mlekiem oraz bulionem i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 10 – 12 min.
2.Po tym czasie do zupy dołożyć śliwki i wymieszać. Łyżeczką do herbaty nabierać porcje przygotowanej masy bułczanej i kłaść na gotującą się zawartość garnka. Po wyczerpaniu ciasta, gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zupę gotować jeszcze 1 – 2 min.
3.Na końcu dodać natkę pietruszki i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze