Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta, pożywna zupa z sezonowych składników z dodatkiem suszonej śliwki i kładzionych klusek z bułki tartej. Ciekawa kompozycja przypraw korzennych nadaje potrawie nietuzinkowy smak i aromat.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 290 g fasolki szparagowej
    190 g pora
    190 g rabarbaru
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    150 g drylowanych suszonych śliwek
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 szklanka mleka
    7 szklanek bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    6 kulek ziela angielskiego
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kuminu (kminu rzymskiego), nasion kozieradki, cynamonu
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Kluski:
    5 łyżek bułki tartej
    2 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa fasolowa

Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi 1. Składniki przeznaczone na kluski dokładnie wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone na małe kawałki fasolkę i rabarbar oraz pora pokrojonego w półplastry, wsypać pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, kumin, nasiona kozieradki i cynamon – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie zawartość garnka zalać mlekiem oraz bulionem i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 10 – 12 min.
  • Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi 2. Po tym czasie do zupy dołożyć śliwki i wymieszać. Łyżeczką do herbaty nabierać porcje przygotowanej masy bułczanej i kłaść na gotującą się zawartość garnka. Po wyczerpaniu ciasta, gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zupę gotować jeszcze 1 – 2 min.
  • Zupa z fasolki szparagowej, pora i rabarbary z suszoną śliwką i kluskami bułczanymi 3. Na końcu dodać natkę pietruszki i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować