Młode ziemniaczki w formie słodko – kwaśnej sałatki. Bulwy świetnie komponują się z serkiem ziarnistym, słodkimi owocami i prażonymi ziarnami słonecznika. Receptura warta spróbowania - zwłaszcza, gdy sezon w pełni.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
830 g oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków (najlepiej wykorzystać niewielkie bulwy)
1 duże jabłko (200 g)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g ziarnistego serka wiejskiego
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki octu jabłkowego 6%
2 łyżeczki całych ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Młode ziemniaki z serkiem wiejskim, jabłkiem, skórką pomarańczy i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dołożyć ziemniaki, wsypać gorczycę oraz szczyptę soli – składniki lekko podsmażyć (ok. 5 min), mieszając, po czym wystudzić i przełożyć do miski.
2.Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych), wsypać natkę pietruszki i słonecznik, dołożyć skórkę pomarańczy i serek wiejski, wlać ocet, wsypać nasiona kozieradki – składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Komentarze