Pikantna sałatka z gotowanych jaj, urozmaicona szynką, charakternym porem, marynowanym selerem, aromatycznym świeżym koperkiem oraz lekko orzechowym w smaku prażonym słonecznikiem. Całość zatopiona w sosie na bazie żółtek.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
260 g wieprzowej szynki konserwowej w plastrach
200 g pora
160 g selera konserwowego (masa bez zalewy)
4 łyżki posiekanego koperku (np. natka kopru włoskiego)
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki octu jabłkowego 6%
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka kminku mielonego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek – żółtka przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie dodać oliwę/olej, jogurt, ocet, sos sojowy oraz ketchup – składniki utrzeć.
2.Do przygotowanego sosu dołożyć posiekane białka i por oraz osączony seler.
3.Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wsypać koperek, ziarna słonecznika, owoce kolendry i kminek. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Komentarze