Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna sałatka z gotowanych jaj, urozmaicona szynką, charakternym porem, marynowanym selerem, aromatycznym świeżym koperkiem oraz lekko orzechowym w smaku prażonym słonecznikiem. Całość zatopiona w sosie na bazie żółtek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    260 g wieprzowej szynki konserwowej w plastrach
    200 g pora
    160 g selera konserwowego (masa bez zalewy)
    4 łyżki posiekanego koperku (np. natka kopru włoskiego)
    4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki octu jabłkowego 6%
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem 1. Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek – żółtka przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie dodać oliwę/olej, jogurt, ocet, sos sojowy oraz ketchup – składniki utrzeć.
  • Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem 2. Do przygotowanego sosu dołożyć posiekane białka i por oraz osączony seler.
  • Sałatka jajeczna z szynką, porem, selerem, koperkiem i prażonym słonecznikiem 3. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wsypać koperek, ziarna słonecznika, owoce kolendry i kminek. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować