REKLAMA

Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem

wyświetlono: 62 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Rumiane ciastka twarogowe z dodatkiem rodzynków i maku. Wypieki o przyjemnym aromacie wanilii z pikantną imbirową nutą.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    250 g twarogu półtłustego
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 jajka
    2/3 szklanki drobnych rodzynków
    3 łyżki suchego maku niebieskiego
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 opakowania cukru waniliowego (2 x 16 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Ocena:

(średnia 4.78 z 9 głosów)

Jak zrobić Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem 1. Ser przełożyć do miski, dołożyć śmietanę, wlać oliwę/olej, wbić jajka, dodać rodzynki (uprzednio sparzone, osączone i wystudzone), wsypać imbir i cukier waniliowy – składniki utrzeć.
    Następnie dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać (ciasto będzie dość lepkie).
  • Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem 2. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 min w temp. 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: euphoriaa33 euphoriaa33

Twarogowe babeczki z makiem i rodzynkami

Smaczne, idealne do porannej kawy.

kategoria: babeczki babeczki muffinki opublikowany: 30.12.2017 | wyświetlono: 217 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE