Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem

4.78 (9 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rumiane ciastka twarogowe z dodatkiem rodzynków i maku. Wypieki o przyjemnym aromacie wanilii z pikantną imbirową nutą.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    250 g twarogu półtłustego
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 jajka
    2/3 szklanki drobnych rodzynków
    3 łyżki suchego maku niebieskiego
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 opakowania cukru waniliowego (2 x 16 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem 1. Ser przełożyć do miski, dołożyć śmietanę, wlać oliwę/olej, wbić jajka, dodać rodzynki (uprzednio sparzone, osączone i wystudzone), wsypać imbir i cukier waniliowy – składniki utrzeć.
    Następnie dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać (ciasto będzie dość lepkie).
  • Ciastka twarogowe z rodzynkami i makiem 2. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 min w temp. 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować