Fasolka szparagowa z ziołami, aronią, twarogiem, prażonym słonecznikiem i makiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niebanalna w smaku sałatka z fasolki szparagowej w roli głównej. Dodatki w postaci świeżych ziół i owoców aronii oraz białego sera, prażonych ziaren słonecznika i maku, a także aromatycznych przypraw korzennych doskonale komponują się w smakowitą całość.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanej fasolki szparagowej (gotowana ok. 15 min w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz cukru)
    140 g pora
    4 łyżki posiekanej melisy
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    200 g owoców aronii
    250 g chudego twarogu
    4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    4 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki octu jabłkowego 6%
    5 goździków
    5 kulek ziela angielskiego
    1 liść laurowy – pokruszony
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Dodatki Jarzynka

Fasolka szparagowa z ziołami, aronią, twarogiem, prażonym słonecznikiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa z ziołami, aronią, twarogiem, prażonym słonecznikiem i makiem 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojonego w półplastry pora, wsypać mak, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową oraz cynamon – składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać ocet i całość dusić ok. 5 min, po czym wystudzić.
  • Fasolka szparagowa z ziołami, aronią, twarogiem, prażonym słonecznikiem i makiem 2. Fasolkę pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać melisę, lubczyk, aronię i pokruszony ser, wsypać ziarna słonecznika.
    Dołożyć wystudzoną zawartość patelni (goździki oraz ziele angielskie usunąć) i całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować