Lekka i jednocześnie pożywna strawa – w sam raz na imprezę, spotkanie okolicznościowe lub po prostu do przekąszenia. Sałatka prosta i szybka w przygotowaniu.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g obranych, gotowanych ziemniaków
310 g mięsistych pomidorów
110 g obranej białej cebuli
4 łyżki posiekanej bazylii
200 g szynki konserwowej wieprzowej w plastrach
4 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki octu jabłkowego 6%
1 łyżeczka mielonej przyprawy curry
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ziemniaczana z pomidorem, bazylią, szynką konserwową i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki posiekać na sitku do jaj i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojone pomidory i posiekaną cebulę, dołożyć bazylię.
2.Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wlać oliwę/olej i ocet, wsypać curry oraz nasiona kozieradki. Składniki dokładnie wymieszać, po czym sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze