Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem

wyświetlono: 39 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Jajecznica, poniekąd „grzybowa”, ze świeżymi drożdżami z dodatkiem cebuli, zielonego groszku oraz maku. Smak potrawy dopełniają aromatyczne zioła i przyprawy.

opublikowany: 28.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek
    1 łyżeczka świeżych drożdży
    4 łyżki mleka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    175 g obranej białej cebuli
    135 g łuskanego zielonego groszku
    2 kopiaste łyżki posiekanej melisy
    2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka suchego maku niebieskiego
    1 łyżka pikantnego sosu chilli
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem 1. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, wsypać groszek, mak, kminek i cynamon – składniki smażyć 3 min, mieszając. Po tym czasie dodać sos chilli i smażyć jeszcze 2 min. Dołożyć drożdże – podgrzewać, mieszając, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem 2. Jajka roztrzepać z mlekiem, jogurtem i szczyptą soli – mieszankę dołożyć do zawartości patelni. Dodać posiekaną zieleninę i podgrzewać, mieszając, do momentu uzyskania pożądanego stopnia ścięcia jaj. Na końcu dosypać sól do smaku – wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anaid123 anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową. Idealne ciasto na każde święto.

kategoria: makowiec Desery opublikowany: 14.01.2015 | wyświetlono: 45018 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE