Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jajecznica, poniekąd „grzybowa”, ze świeżymi drożdżami z dodatkiem cebuli, zielonego groszku oraz maku. Smak potrawy dopełniają aromatyczne zioła i przyprawy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek
    1 łyżeczka świeżych drożdży
    4 łyżki mleka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    175 g obranej białej cebuli
    135 g łuskanego zielonego groszku
    2 kopiaste łyżki posiekanej melisy
    2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka suchego maku niebieskiego
    1 łyżka pikantnego sosu chilli
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica

Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem 1. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, wsypać groszek, mak, kminek i cynamon – składniki smażyć 3 min, mieszając. Po tym czasie dodać sos chilli i smażyć jeszcze 2 min. Dołożyć drożdże – podgrzewać, mieszając, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Drożdżowa jajecznica z cebulą, groszkiem i makiem 2. Jajka roztrzepać z mlekiem, jogurtem i szczyptą soli – mieszankę dołożyć do zawartości patelni. Dodać posiekaną zieleninę i podgrzewać, mieszając, do momentu uzyskania pożądanego stopnia ścięcia jaj. Na końcu dosypać sól do smaku – wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować