Zupa szczawiowa w zupełnie innej odsłonie – z dodatkiem sezonowych warzyw, świeżych ziół, kaszy pęczak oraz suszonej żurawiny. Również forma podania obowiązkowego składnika – jajka na twardo – różni się znacznie od tej tradycyjnej.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
250 g cukinii
190 g oczyszczonej marchewki
185 g miąższu papryki
150 g pora
70 g szczawiu
3 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
3 kopiaste łyżki posiekanego koperku (np. natka kopru włoskiego)
150 g suchej kaszy pęczak
125 g suszonej żurawiny
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka twarogu sernikowego (z wiaderka)
3 łyżki oliwy lub oleju
7 szklanek bulionu warzywnego
3 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kuminu (kminu rzymskiego), kminku, nasion kozieradki
½ - 1 łyżeczka mielonej chilli w płatkach
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kardamonu, gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Szczawiowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać ze skorupek – oddzielić białka od żółtek. Białka posiekać w kostkę, a żółtka utrzeć z twarogiem.
2.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w półplastry marchewkę i pora oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dołożyć liście laurowe, wsypać ziele angielskie, kumin, kminek, nasiona kozieradki, chilli, kardamon i gałkę muszkatołową – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać kaszę, wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia – gotować 10 min.
3.Dołożyć pokrojoną w półplastry cukinię i gotować jeszcze 5 min.
4.Po tym czasie wsypać posiekany szczaw, lubczyk i koperek, dodać żurawinę oraz białka – gotować kolejne 5 min.
5.Mieszankę żółtek i twarogu wymieszać z niewielką ilością płynu z potrawy – całość wlać do zawartości garnka, wymieszać, zagotować i chwilę podgrzewać. Gotową zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Komentarze