Szczawiowa inaczej

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa szczawiowa w zupełnie innej odsłonie – z dodatkiem sezonowych warzyw, świeżych ziół, kaszy pęczak oraz suszonej żurawiny. Również forma podania obowiązkowego składnika – jajka na twardo – różni się znacznie od tej tradycyjnej.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g cukinii
    190 g oczyszczonej marchewki
    185 g miąższu papryki
    150 g pora
    70 g szczawiu
    3 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    3 kopiaste łyżki posiekanego koperku (np. natka kopru włoskiego)
    150 g suchej kaszy pęczak
    125 g suszonej żurawiny
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka twarogu sernikowego (z wiaderka)
    3 łyżki oliwy lub oleju
    7 szklanek bulionu warzywnego
    3 liście laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kuminu (kminu rzymskiego), kminku, nasion kozieradki
    ½ - 1 łyżeczka mielonej chilli w płatkach
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kardamonu, gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Szczawiowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczawiowa inaczej 1. Jajka obrać ze skorupek – oddzielić białka od żółtek. Białka posiekać w kostkę, a żółtka utrzeć z twarogiem.
  • Szczawiowa inaczej 2. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w półplastry marchewkę i pora oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dołożyć liście laurowe, wsypać ziele angielskie, kumin, kminek, nasiona kozieradki, chilli, kardamon i gałkę muszkatołową – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać kaszę, wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia – gotować 10 min.
  • Szczawiowa inaczej 3. Dołożyć pokrojoną w półplastry cukinię i gotować jeszcze 5 min.
  • Szczawiowa inaczej 4. Po tym czasie wsypać posiekany szczaw, lubczyk i koperek, dodać żurawinę oraz białka – gotować kolejne 5 min.
  • Szczawiowa inaczej 5. Mieszankę żółtek i twarogu wymieszać z niewielką ilością płynu z potrawy – całość wlać do zawartości garnka, wymieszać, zagotować i chwilę podgrzewać. Gotową zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować