Sałatka warzywna z jajkiem i prażonym słonecznikiem

4.5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Purpurowa sałatka z różnorodnych warzyw z dodatkiem gotowanych jaj i prażonych ziaren słonecznika. Potrawa niedroga i szybka w przygotowaniu, a mimo wersji wege, danie jest naprawdę pożywne.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    350 g sałaty lodowej
    1 duża czerwona papryka (330 g)
    250 g obranej kalarepy
    230 g obranej, gotowanej marchewki (może być z rosołu)
    3 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku
    5 jajek ugotowanych na twardo
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
    wrzątek do zaparzenia kalarepy
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warzywna z jajkiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna z jajkiem i prażonym słonecznikiem 1. Kalarepę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez 30 min. Następnie warzywo dokładnie osączyć i wystudzić.
    Sałatę poszarpać na małe cząstki, miąższ papryki oraz marchewkę pokroić w kostkę – warzywa przełożyć do miski i dodać kalarepę.
  • Sałatka warzywna z jajkiem i prażonym słonecznikiem 2. Dołożyć pokrojone w kostkę buraki, posiekany czosnek, świeże zioła, obrane ze skorupek i posiekane jajka, dodać ketchup, ziarna słonecznika, wlać sok z cytryny, wsypać pieprz ziołowy. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować