Purpurowa sałatka z różnorodnych warzyw z dodatkiem gotowanych jaj i prażonych ziaren słonecznika. Potrawa niedroga i szybka w przygotowaniu, a mimo wersji wege, danie jest naprawdę pożywne.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
360 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
350 g sałaty lodowej
1 duża czerwona papryka (330 g)
250 g obranej kalarepy
230 g obranej, gotowanej marchewki (może być z rosołu)
3 obrane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
5 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
wrzątek do zaparzenia kalarepy
Sałatka warzywna z jajkiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez 30 min. Następnie warzywo dokładnie osączyć i wystudzić.
Sałatę poszarpać na małe cząstki, miąższ papryki oraz marchewkę pokroić w kostkę – warzywa przełożyć do miski i dodać kalarepę.
2.Dołożyć pokrojone w kostkę buraki, posiekany czosnek, świeże zioła, obrane ze skorupek i posiekane jajka, dodać ketchup, ziarna słonecznika, wlać sok z cytryny, wsypać pieprz ziołowy. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz kolorowym pieprzem.
Komentarze