Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 34 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Wariacja w temacie potrawy ze wschodnich zakątków świata. Potrawa niezwykle aromatyczna, pełna smaków każdego z dodanych składników. Warto się pokusić na kulinarną podróż we własnej kuchni.

opublikowany: 28.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g suchego ryżu jaśminowego
    450 g ogórków gruntowych
    375 g ciecierzycy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
    135 g obranej białej cebuli
    75 g rodzynków
    4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 – 3 i ½ szklanki bulionu warzywnego (w zależności ile ryż wchłonie płynu)
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki suszonej natki kolendry
    8 goździków
    2 łyżeczki całych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, kardamonu, kminku
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem 1. W garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w ćwierćplastry ogórki oraz cebulę, dołożyć goździki, owoce kolendry, cynamon, imbir, kardamon i kminek – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem 2. Następnie wsypać ryż i podgrzewać chwilę, aż stanie się szklisty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  • Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem 3. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 15 min, często mieszając. Do składników dodać osączoną ciecierzycę, wsypać rodzynki, prażony słonecznik, natkę kolendry oraz sól i biały pieprz do smaku. Składniki podgrzewać jeszcze ok. 5 min, często mieszając. Następnie garnek przykryć pokrywką, zdjąć z ognia i odłożyć na 5 min. Pilaw można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE