Wariacja w temacie potrawy ze wschodnich zakątków świata. Potrawa niezwykle aromatyczna, pełna smaków każdego z dodanych składników. Warto się pokusić na kulinarną podróż we własnej kuchni.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
300 g suchego ryżu jaśminowego
450 g ogórków gruntowych
375 g ciecierzycy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
135 g obranej białej cebuli
75 g rodzynków
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżki oliwy lub oleju
3 – 3 i ½ szklanki bulionu warzywnego (w zależności ile ryż wchłonie płynu)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonej natki kolendry
8 goździków
2 łyżeczki całych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, kardamonu, kminku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Ryż jaśminowy a la pilaw z ogórkiem, ciecierzycą, rodzynkami i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w ćwierćplastry ogórki oraz cebulę, dołożyć goździki, owoce kolendry, cynamon, imbir, kardamon i kminek – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Następnie wsypać ryż i podgrzewać chwilę, aż stanie się szklisty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i wymieszać.
3.Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 15 min, często mieszając. Do składników dodać osączoną ciecierzycę, wsypać rodzynki, prażony słonecznik, natkę kolendry oraz sól i biały pieprz do smaku. Składniki podgrzewać jeszcze ok. 5 min, często mieszając. Następnie garnek przykryć pokrywką, zdjąć z ognia i odłożyć na 5 min. Pilaw można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze