Marchewka z kukurydzą i drożdżami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Marchewkowa jarzynka do obiadu z dodatkiem słodkiej kukurydzy oraz drożdży. Drożdże, choć kojarzone jedynie z wypiekami, mogą posłużyć jako idealna „przyprawa” i nadać niejednej potrawie niepowtarzalny smak i aromat.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 540 g obranej marchewki (najlepiej smukłej)
    285 g kukurydzy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
    210 g obranej białej cebuli
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki śmietany 18%
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka świeżych drożdży
    1 – 2 łyżki pikantnego sosu chilli
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Potrawka Jarzynka

Marchewka z kukurydzą i drożdżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka z kukurydzą i drożdżami 1. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w ćwierćplastry cebulę, wsypać kolendrę, przyprawę do piernika, słodką paprykę oraz kumin – składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojoną w plastry marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Do zawartości garnka dodać sos chilli, całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 min, często mieszając.
  • Marchewka z kukurydzą i drożdżami 2. Po tym czasie dodać kukurydzę i wymieszać. Składniki oprószyć mąką i energicznie wymieszać.
  • Marchewka z kukurydzą i drożdżami 3. Drożdże połączyć ze śmietaną i dołożyć do reszty składników. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gotową jarzynkę doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować