Marchewkowa jarzynka do obiadu z dodatkiem słodkiej kukurydzy oraz drożdży. Drożdże, choć kojarzone jedynie z wypiekami, mogą posłużyć jako idealna „przyprawa” i nadać niejednej potrawie niepowtarzalny smak i aromat.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
540 g obranej marchewki (najlepiej smukłej)
285 g kukurydzy konserwowej (masa po osączeniu z zalewy)
210 g obranej białej cebuli
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka świeżych drożdży
1 – 2 łyżki pikantnego sosu chilli
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól do smaku
cukier do smaku
Marchewka z kukurydzą i drożdżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w ćwierćplastry cebulę, wsypać kolendrę, przyprawę do piernika, słodką paprykę oraz kumin – składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojoną w plastry marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Do zawartości garnka dodać sos chilli, całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 min, często mieszając.
2.Po tym czasie dodać kukurydzę i wymieszać. Składniki oprószyć mąką i energicznie wymieszać.
3.Drożdże połączyć ze śmietaną i dołożyć do reszty składników. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Gotową jarzynkę doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na ciepło.
Komentarze