Bułki drożdżowe z daktylami

4.56 (9 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puchate bułeczki drożdżowe z dodatkiem słodkich daktyli. Deser nie tylko do popołudniowej kawki. Drożdżówki wyśmienicie smakują podane z mlekiem – idealne na śniadanie lub podwieczorek, a nawet do szkoły czy pracy.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
    1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L płynu)
    ½ szklanki cukru + 1 łyżka
    1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
    2 jajka
    5 łyżek oleju
    ½ szklanki ciepłego mleka
    45 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    200 g daktyli bez pestek
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe Ciastka

Bułki drożdżowe z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki drożdżowe z daktylami 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru oraz mąki – pozostawić w ciepłym miejscu na 5 – 10 min.
    W misce wymieszać mąkę (2 szklanki), proszek budyniowy, cukier zwykły (1/2 szklanki), cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dołożyć wyrośnięte drożdże, wbić jajka, wlać olej – wymieszać. Dodać drobno pokrojone daktyle i grysik – ponownie wymieszać. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na 60 min. Z masy (jest dość kleista) uformować 20 kulek, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Surowe bułki pozostawić w formie do wyrośnięcia (10 – 15 min), a następnie piec 25 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować