REKLAMA

Bułki drożdżowe z daktylami

wyświetlono: 96 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Puchate bułeczki drożdżowe z dodatkiem słodkich daktyli. Deser nie tylko do popołudniowej kawki. Drożdżówki wyśmienicie smakują podane z mlekiem – idealne na śniadanie lub podwieczorek, a nawet do szkoły czy pracy.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
    1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L płynu)
    ½ szklanki cukru + 1 łyżka
    1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
    2 jajka
    5 łyżek oleju
    ½ szklanki ciepłego mleka
    45 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    200 g daktyli bez pestek
Ocena:

(średnia 4.63 z 8 głosów)

Jak zrobić Bułki drożdżowe z daktylami?
Sposób przygotowania:

  • Bułki drożdżowe z daktylami 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru oraz mąki – pozostawić w ciepłym miejscu na 5 – 10 min.
    W misce wymieszać mąkę (2 szklanki), proszek budyniowy, cukier zwykły (1/2 szklanki), cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dołożyć wyrośnięte drożdże, wbić jajka, wlać olej – wymieszać. Dodać drobno pokrojone daktyle i grysik – ponownie wymieszać. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na 60 min. Z masy (jest dość kleista) uformować 20 kulek, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Surowe bułki pozostawić w formie do wyrośnięcia (10 – 15 min), a następnie piec 25 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: weronika63 logo

Bułki drożdżowe

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 06.02.2020 | wyświetlono: 8873 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Bułki Z Dodatkiem Twarogu

Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale.

kategoria: bułki bułki drożdżowe opublikowany: 08.11.2021 | wyświetlono: 118 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE