Puchate bułeczki drożdżowe z dodatkiem słodkich daktyli. Deser nie tylko do popołudniowej kawki. Drożdżówki wyśmienicie smakują podane z mlekiem – idealne na śniadanie lub podwieczorek, a nawet do szkoły czy pracy.
25 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L płynu)
½ szklanki cukru + 1 łyżka
1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
2 jajka
5 łyżek oleju
½ szklanki ciepłego mleka
45 g świeżych drożdży
szczypta soli
200 g daktyli bez pestek
Bułki drożdżowe z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru oraz mąki – pozostawić w ciepłym miejscu na 5 – 10 min.
W misce wymieszać mąkę (2 szklanki), proszek budyniowy, cukier zwykły (1/2 szklanki), cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dołożyć wyrośnięte drożdże, wbić jajka, wlać olej – wymieszać. Dodać drobno pokrojone daktyle i grysik – ponownie wymieszać. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na 60 min. Z masy (jest dość kleista) uformować 20 kulek, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Surowe bułki pozostawić w formie do wyrośnięcia (10 – 15 min), a następnie piec 25 min w temp. 180°C.
Komentarze