Parówkowa w sosie chrzanowo – słonecznikowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nietuzinkowy pomysł na kiełbasę parówkową – szybka w wykonaniu strawa, charakterna i aromatyczna w smaku. Potrawę można zajadać z pieczywem lub zaserwować jako mięsną część domowego obiadu.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk kiełbasy parówkowej (łącznie 550 g)
    3 łyżki oleju słonecznikowego

    Sos:
    3 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
    4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki śmietany 18%
    8 łyżek wody
    1 łyżeczka suszonej czubrycy
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka kminku mielonego
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Parówkowa w sosie chrzanowo – słonecznikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówkowa w sosie chrzanowo – słonecznikowym 1. Kiełbasę naciąć ukośnie w 5 miejscach – obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i odłożyć, zabezpieczając przed wystygnięciem.
  • Parówkowa w sosie chrzanowo – słonecznikowym 2. Do tłuszczu ze smażenia dodać chrzan, słonecznik, śmietanę, czubrycę, owoce kolendry, kminek i kurkumę – wymieszać. Następnie wlać wodę, całość zagotować i chwilę podgrzewać (aż składniki dokładnie się połączą). Sos doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem cytrynowym. Podawać na ciepło.

Porady

Skład suszonej czubrycy – cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach). Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 3 porcji potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować