DSC_2787-4

monikaT83

O mnie:

Jestem mamą dwóch dziewczynek. I to dla nich i dla męża gotuję najczęściej. Zawodowo związana jestem z sektorem bankowym ale od dziecka uwielbiałam gotować a od roku także piec, dlatego też siostra męża żartuje ze mnie,że nie odpowiednie studia sobie wybrałam. I może coś w tym jest:). Moja kuchnia jest raczej tradycyjna, z małymi nutkami eksperymentów. Serdecznie zapraszam wszystkich, którzy chcą poznać mnie i moją kuchnię bliżej:)

Liczba punktów za aktywność
1288
Liczba obserwujących
38

Wyślij wiadomość
" Kulebiak" z ciasta francuskiego z warzywnym farszem
Użytkownik monikaT83 w dniu 17.09.2018 13:28 opublikował przepis :

" Kulebiak" z ciasta francuskiego z warzywnym farszem

Moja propozycja jest stosunkowo lekka. Idealna dla osób, które chcą co nieco zgubić, ale także dla tych co mają ochotę na coś pysznego,ale nie ciężkiego. Kulebiak jest doskonały jako obiad, ja podałam go z barszczykiem,lub kolacja na ciepło. Serdecznie polecam :)

Klopsiki z mieszanego mięsa z kuskusem w sosie pomidorowym
Użytkownik monikaT83 w dniu 17.09.2018 13:20 opublikował przepis :

Klopsiki z mieszanego mięsa z kuskusem w sosie pomidorowym

Pyszne i sycące klopsiki w sosie pomidorowym. Naprawdę fajne mi wyszły. W smaku bardzo przypominają mi pulpety z słoika,które jako mała dziewczynka jadłam. Były to co prawda kupne pulpety ale z pewnością zgodzicie się ze mną, że jakieś 20-25 lat temu te przetwory w sloikach były naprawdę smaczne. No i te klopsiki wyszły smakowite i sycące. Cała rodzinka zajadała ze smakiem, więc myślę że i Wam posmakuje. Serdecznie zapraszam:)

Kolorowe beziki
Użytkownik monikaT83 w dniu 16.09.2018 22:41 opublikował przepis :

Kolorowe beziki

Do tej pory myślałam że beza czy też beziki to nie przepis dla mnie, nigdy mi nie wychodziła...no cóż powód jest prosty- przy masie na bezę nie można " oszukiwać ". O ile w innych przepisach można zmniejszyć ilość tłuszczu,cukru czy zastąpić śmietanę jogurtem, o tyle beza nie idzie na ustępstwa;). Ma być dużo cukru i już ;). Pięknie zapraszam na przepis :)

Zapiekane kokardki z klopsikami porosołowymi
Użytkownik monikaT83 w dniu 16.09.2018 22:35 opublikował przepis :

Zapiekane kokardki z klopsikami porosołowymi

Zapiekanka makaronowa z klopsikami, ale nie takimi zwykłymi, ale z ugotowanego mięsa porosołowego. W naszym domu rosół jest co niedzielę. Taka tradycja jeszcze z czasów gdy mąż i ja byliśmy dziećmi. I nie wyobrażamy sobie, aby nie było w niedzielę tej doskonałej zupy na naszym stole. I w związku z tym sporo mięsa mi zostaje, a nie znoszę wyrzucać jedzenia, więc "zbieram" to mięsko i potem przerabiam. I tym razem przygotowałam te klopsiki do makaronu, bo zwykle robię z tego mięsa farsz do pierogów lub krokietów, ale to już chyba mówiłam:). Teraz zapraszam na przepis:)

Ciastka miśki
Użytkownik monikaT83 w dniu 16.09.2018 22:27 opublikował przepis :

Ciastka miśki

Takie ciacha z pewnością rozchmurzą nie jedną smutną minkę. Trochę czasu trzeba poświęcić, ale radość dziecka wynagradza wszystkie trudy. Macie ochotę do mnie dołączyć? Zapraszam:)

Porosołowa pasta kanapkowa
Użytkownik monikaT83 w dniu 16.09.2018 22:15 opublikował przepis :

Porosołowa pasta kanapkowa

mam dla Was lekką propozycje - pastę na bazie gotowanej włoszczyzny. U mnie oczywiście wyjęte z rosołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować ot tak. Pasta jest tak dobra,że nie mogłam się nią najeść. Myślę, że i Wam będzie smakować. Polecam i zapraszam. Miłego dnia :)