Jestem mamą dwóch dziewczynek. I to dla nich i dla męża gotuję najczęściej.Moja kuchnia jest raczej tradycyjna, z małymi nutkami eksperymentów. Serdecznie zapraszam wszystkich, którzy chcą poznać mnie i moją kuchnię bliżej:)
W tym roku na urodziny zrobiłam sobie tort w iście świątecznym stylu- smaki to orzechy, pierniczki i mak- tak więc na święta również się sprawdzi. Serdecznie polecam:)
Użytkownik monikaT83
w dniu 09.12.2022 19:32 opublikował przepis:
Smak chałwy jest delikatny, ale na tyle wyczuwalny, żeby daje się go nazwać. Ja oczywiście musiałam skosztować zanim przekazałam dzieciom i myślę, że babeczki wyszły odpowiednio wilgotne, wystrarczająco słodkie. A że dzieciaki uwielbiają pianki udekorowałam je właśnie nimi.
Aby przygotować 15-16 sztuk wystraczy użyć tylko połowę składników.
Użytkownik monikaT83
w dniu 24.11.2022 20:16 opublikował przepis:
Jest to domowa wędlinka na bazie gotowanego mięsa z kurczaka. Jest więc to kolejny pomysł w stylu zero waste, bo wystraszy parę dni " pozbierać " mięsko drobiowe i zrobić takie danie. Wędlina jest bardzo smaczna i sycąca.
Użytkownik monikaT83
w dniu 24.11.2022 20:02 opublikował przepis:
Dzisiaj zapraszam na obiad na słodko w zimowym klimacie. Tym razem do ciasta naleśnikowego dodałam korzenne przyprawy i wyszły bardzo aromatyczne naleśniczki. I zaczęłam się zastanawiać co do nich podać, bo miałam ochoty na coś z orzechami. W lodówce miałam pół opakowania serka mascarpone i nadzienie do naleśników skomponowało się samo. naleśniki w takiej wersji są bardzo sycące, więc nie da się dużo zjeść na raz,ale doskonale smakują także na zimno. Skusicie się? Serdecznie polecam:)
Użytkownik monikaT83
w dniu 30.10.2022 19:51 opublikował przepis:
Gwarancję świeżości nadaje nocne wyrastanie w lodówce. Ciasto po wyrobieniu formujemy w rogaliki, układamy na blasze i do lodówki. Następnego ranka wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem i potem możemy cieszyć się pachnącym pieczywem.
Użytkownik monikaT83
w dniu 30.10.2022 19:43 opublikował przepis:
Upiekłam murzynka w wersji mini. Do tego polewa czekoladowa i piękne cukrowe perełki i ciacha wyszły jak małe klejnoty. Myślę, że z powodzeniem można przygotować takie babeczki na świąteczny stół.