Nie jest to może klasyczny deser świąteczny, ale nadzienie doskonale się wpisuje się w tematykę świąteczną. Puszyste i aromatyczne ciasto, zapraszam na przepis:)
Chałka z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Następnie wlać mleko i wyrobić ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą w dwóch partiach dodać olej i dokładnie wyrobić z nim ciasto. Jest gotowe gdy ładnie odchodzi od ręki.
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę lub półtorej do podwojenia objętości
2.Masa orzechowa:
Orzechy dokładnie zmielić. Ja najpierw siekam je drobno dużym nożem, a następnie mielę w młynku do kawy.
Do miski z białkami dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
3.Wykonanie:
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odłożyć na bok.
Zwarzyć wyrośnięte ciasto, u mnie miało troszkę powyżej 700 g. Podzielić je na dwie nierówne części- u mnie 500 i 215 g.
4.Większą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35*30 cm i rozsmarować masę orzechową. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, zlepić brzegi. Końcówki zawinąć pod spód i przełożyć ciasto do foremki. Przykryć i zostawić na 15 minut.
5.W międzyczasie mniejszy kawałek podzielić na 3 części i z każdej zrobić wałeczek o długości 30 cm. Ułożyć koło siebie i uformować warkocz.
6.Ciasto w foremce posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć warkocz i również posmarować go jajkiem. Obsypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ( bez termoobiegu). Piec około 40 minut do ładnego zrumnienienia.
Wyjąć, lekko ostudzić, po czym wyjąć z keksówki. Ostudzić na kratce. Smacznego.
Komentarze