Chałka z masą orzechową

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Nie jest to może klasyczny deser świąteczny, ale nadzienie doskonale się wpisuje się w tematykę świąteczną. Puszyste i aromatyczne ciasto, zapraszam na przepis:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki

    1 opakowanie drożdży instant

    55 g cukru trzcinowego

    2 żółtka

    200 ml letniego mleka

    50 ml oleju rzepakowego

    Masa orzechowa:

    150 g orzechów włoskich łuskanych

    2 białka

    3 łyżki cukru trzcinowego

    Dodatkowo:

    1/2 jajka

    1/2 łyżeczki maku

    1 łyżka masła

    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Chałka z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Następnie wlać mleko i wyrobić ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą w dwóch partiach dodać olej i dokładnie wyrobić z nim ciasto. Jest gotowe gdy ładnie odchodzi od ręki.

    Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę lub półtorej do podwojenia objętości
  • 2. Masa orzechowa:

    Orzechy dokładnie zmielić. Ja najpierw siekam je drobno dużym nożem, a następnie mielę w młynku do kawy.

    Do miski z białkami dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
  • 3. Wykonanie:

    Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odłożyć na bok.

    Zwarzyć wyrośnięte ciasto, u mnie miało troszkę powyżej 700 g. Podzielić je na dwie nierówne części- u mnie 500 i 215 g.
  • 4. Większą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35*30 cm i rozsmarować masę orzechową. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, zlepić brzegi. Końcówki zawinąć pod spód i przełożyć ciasto do foremki. Przykryć i zostawić na 15 minut.
  • 5. W międzyczasie mniejszy kawałek podzielić na 3 części i z każdej zrobić wałeczek o długości 30 cm. Ułożyć koło siebie i uformować warkocz.
  • 6. Ciasto w foremce posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć warkocz i również posmarować go jajkiem. Obsypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ( bez termoobiegu). Piec około 40 minut do ładnego zrumnienienia.

    Wyjąć, lekko ostudzić, po czym wyjąć z keksówki. Ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Białka Cukier trzcinowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować