Wyciskane ciastka orzechowe

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Dekoracyjne i eleganckie ciasta z zmielonych orzechów, idealne na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych

    120 g miękkiego masła

    50 g masła orzechowego

    1 jajko rozm.L

    5 łyżek cukru trzcinowego

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    200 g mąki

    3 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Wyciskane ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować orzechy: posiekać drobno dużym nożem, następnie partiami mielić w młynku do kawy. Orzechy muszą być bardzo rozdrobnione.
  • 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier i miksować na jasny krem przez 5 minut. Dodaj masło orzechowe i miksować kolejną minutę. Wbić jajka i miksować do połączenia składników. Następnie dodać orzechy oraz mąkę i wymieszać do połączenia. Śmietankę dodawać łyżka po łyżce i po raz ostatni wymieszać.
  • 3. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasto tworząc kształt ósemki.

    Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Masło Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować