Wyciskane ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować orzechy: posiekać drobno dużym nożem, następnie partiami mielić w młynku do kawy. Orzechy muszą być bardzo rozdrobnione.
2.Do miski przełożyć masło, dodać cukier i miksować na jasny krem przez 5 minut. Dodaj masło orzechowe i miksować kolejną minutę. Wbić jajka i miksować do połączenia składników. Następnie dodać orzechy oraz mąkę i wymieszać do połączenia. Śmietankę dodawać łyżka po łyżce i po raz ostatni wymieszać.
3.Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasto tworząc kształt ósemki.
Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić. Smacznego.
Komentarze