Szynka pieczona w solnej skorupce

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Też tak macie,że przed świętami musicie sami upiec mięsko do chleba? Ja w sumie cały rok tego nie robię, ale przed jednymi i drugimi świętami dom musi pachnieć pieczystym. Postanowiłam zrobić ciut inaczej i zamiast w rękawie upiec w solnej skorupce...początkowo bałam się ,że mięso będzie potwornie słone, ale nic z tych rzeczy. Mięso jest odpowiednio słone i delikatne. Pyszna propozycja na święta i poza nimi zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg szynki bez kości

    1 łyżka majeranku

    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

    1/2 łyżeczki chili w płatkach

    1 łyżeczka pieprzu

    1,5-2 kg soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Szynki

Szynka pieczona w solnej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, porządnie osuszyć. W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, z wyjątkiem soli. Natrzeć porządnie z każdej strony mięso. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki.

    Kolejnego dnia na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć mięso na blat, aby nabrało temperatury pokojowej.
  • 2. Na dno formy do zapiekania wyspać około 1 cm warstwę soli i ułożyć mięso. Wysypać sól na wierzch, tak aby przykrył całe mięso.
  • 3. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na pół godziny w zamkniętym urządzeniu. Po tym czasie wyjąć, odczekać kolejne 1/2 godziny i wydobyć mięso ze skorupki i zostawić na kratce do ostudzenia.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować